1 av 3
- Foto: TT
2 av 3
- Foto: TT
3 av 3
- Foto: TT

Svenska kyrkan erbjuder ökända Knutbypastorn arbete

Den livstidsdömde Knutbypastorn har erbjudits jobb inom Svenska kyrkan – i förhoppning om att han släpps tidigare.


Knutbypastorn Helge Iversen, tidigare Fossmo, dömdes i juli 2004 till livstids fängelse för anstiftan till mord och mordförsök.

Nu erbjuds han jobb inom Svenska kyrkan, rapporterar Aftonbladet.

Runt 2001 blev Knutbypastorn sjuk och anlitade en barnflicka för att ta hand om barnen. Barnflickan fick flytta in i hans rum där hon skulle hjälpa till driva ut hans demoner med sex. Några år senare började Iversen manipulera och övertyga barnflickan genom sms att mörda hans ex-fru Alexandra. Hon sköt även grannen Daniel Linde som överlevde.

Händelsen skakade hela Sverige.

Bild: TT

Det är en diakon inom Svenska kyrkan som efter flera samtal och möten med Helge Iversen har skickat ett intyg till Örebro tingsrätt. I intyget erbjuder han Iversen praktik och arbetsträning med målet att bli en anställning.

– Efter många och långa samtal och promenader önskar jag som diakon att vi kan genomföra dessa aktiviteter (eg. arbetsträning/utbildning) med mig som medvandrare, skriver diakonen enligt Aftonbladet.

Flera röster inom Svenska kyrkan är upprörda över erbjudandet.

– Den som erbjuds arbete, frivilliguppdrag eller praktik som innebär direkt och regelbunden kontakt med barn ska kunna åläggas att visa ett särskilt registeruppdrag från polisens belastningsregister, skriver Per Westerberg, jurist vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, i ett Facebookinlägg enligt Aftonbladet.

Från Knutbyrättegången. Bild: TT

Även Sveriges Kristna Råd (SKR) menar att alla intyg är olämpliga. 

– Vår rekommendation är att man inte ska skriva några intyg alls av flera skäl, bland annat att en del personer man möter i arbetet på fängelser har manipulativa drag, säger Susanne Rodmar, konsulent för andlig vård i Kriminalvården på SKR, till Aftonbladet.

I ett yttrande från rättspsykiatern anses Knutbypastorn fortfarande vara manipulativ.

Hittills har Knutbypastorn avtjänat 13 år och 9 månader i fängelset. I oktober 2017 avslogs hans ansökan om ett tidsbestämt livstidsstraff om 24 år, då brottet bedöms överstiga tiden. 

Diakonen själv uppger för Aftonbladet att han har skrivit fel i intyget och inte anser att Knutbypastorn ska få jobba i Svenska kyrkan. 

TV: Vännerna torterade och styckmördade Christian – snart släpps de fria

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du Knutbypastorn bör få tidsbestämt straff?
Tack för din röst!