Måndag 10 Maj
Stockholm

Eira och Ellinor utsattes för sexuella övergrepp av taxiförare

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Två unga kvinnor berättar att de vid tre tillfällen blivit sexuellt ofredande av taxichaufförer från samma taxibolag i Stockholm.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tafsande, en hand placerad mellan benen under kjolen, tvång om att ta på kön och rena sexförslag. Så lyder utsagorna från två unga kvinnor som vid tre tillfällen har blivit sexuellt ofredande av taxichaufförer från samma taxibolag i Stockholm. 

En av dem är 23-åriga Ellinor Gylling som i januari skulle ta sig hem från stan. Eftersom taxichauffören ville förhandla ett fast pris blev hon ombedd att sätta sig i framsätet, men hon fick aldrig något kvitto. 

Ellinor berättar hur taxichauffören efter ungefär en halv kilometers bilfärd började ta på hennes lår, och slutade inte när hon bad honom att sluta. Samtidigt började han fråga om sex. Under hela resan tafsade han på Ellinor och hade handen mellan hennes ben under kjolen.

– Jag var så rädd och vågade inte göra något för tänk om han skulle blivit arg? Det var som att jag frös till, jag kunde inte göra något. Ett tag tänkte jag att jag skulle hoppa ur bilen i farten, men då hade jag nog dött. Jag tog fram min telefon och började spela in det som hände, säger Ellinor till Nyheter24.

Mannen ska även ha frågat Ellinor om hon ville ha sex med honom i bilen. Det var då hon sprang ut och låste in sig i sin egen bil. Ellinor polisanmälde händelsen dagen därpå. 

Även Eira Westlund, 26, har råkat ut för en liknande händelse när hon åkte med samma taxibolag. Första gången var hon 18 år gammal.

– Jag stod vid fontänen vid Sergels torg och skulle hem. Jag hoppade in i bilen och satt mig fram och min kompis satte sig bak. Efter ett tag började han berätta om sin familj, som var borta, och drog handen mot sin penis. Jag blev livrädd, berättar Eira för Nyheter24.

Polisen är mycket förtegen

Mannen började ta på Eira och drog hennes hand mot hans penis. Det pågick under hela resan. 

– Jag drog bort handen och bad honom att sluta men han lyssnade inte. När jag sprang ut ur bilen såg jag att han satt och runkade. Vi hade inte heller sagt hur gamla vi var och hade lika gärna kunnat vara minderåriga. 

I juni 2015 träffade hon på samma man igen. Mannen kallade henne för "lilla ängel" och började ta Eira på låret. 

 – Det var samma förare men jag tror inte han kände igen mig. Jag sa att jag inte hade kontanter eller Swish så han indikerade på att det inte räckte och att han "behövde ha mer". Jag sprang in på 7-Eleven för att ringa polisen men då åkte han iväg. 

Men i november i år gjorde hon en polisanmälan, polisen är mycket förtegen om den.

– Jag kan bekräfta att det pågår en förundersökning om sexuellt ofredande, men jag kan inte gå in på detaljer om det har hänt i en taxi eller inte, säger Mattias Holm, förundersökningsledare vid Stockholmspolisen, till Nyheter24.

Hur brukar ni arbeta vidare med sådana här ärenden?

– Generellt försöker man säkra bevis, och hur man gör det beror på hur lång tid som har gått. Självklart ska man hålla ett målsägarförhör och försöka stödja upp med bevisning. Vår roll är att inte ta part för någons sida, utan vi ska hitta sånt som talar både för och emot.

– Ibland är det ju ord och ord, och då blir det väldigt svårt. Men det finns ingenting som säger att bara för att det är ord mot ord att det inte leder till en dom, säger Mattias Holm till Nyheter24.

Om taxichauffören åtalas och dömds för sexuellt ofredande riskerar han att få dagsböter eller fängelse upp till två år.

"Tänk om jag hamnar i hans bil?"

Ellinor berättar att inspelning lämnades in till polisen men att hennes anmälan lades ner på grund av bristande bevis, vilket fick henne att tappa hoppet.

– Varför ska jag anmäla om inget händer? Han sitter fortfarande kvar med sitt körkort liksom.

Det har snart gått ett år sedan händelsen och Ellinor vågar fortfarande inte åka taxi.

– Tänk om jag hamnar i hans bil? Jag vågar åka med min pojkvän men det har hänt flera gånger jag hoppat ur taxin att jag fått en klump i magen. När bussarna slutat gå känner jag att det är läskigare att sätta mig i en taxi hem än att gå själv i mörket och så ska det inte behöva vara, säger Ellinor.

Förundersökningen efter Eiras polisanmälan är fortfarande öppen. Nu hoppas hon att något kommer att hända. 

– Jag tänker på mina medsystrar och de som kanske inte vågar säga ifrån eller springa ut. Det är en farlig människa. 

Taxibolaget kör i flera städer och är ett av de största i Sverige. Nyheter24 har sökt taxibolaget utan framgång.

Har du eller någon du känner varit med om någon liknande när du åkt taxi? Vill ni berätta? Skriv till oss på tipsmailen eller på Facebook!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du varit med om något liknande när du åkt taxi?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela