Tisdag 15 Jun
Stockholm

Här stoppar svenska aktivisterna djurtransporten

Djurättsaktivistgruppen "Tomma burar" stoppade under måndagen en lastbil fylld med grisar på väg till slakteriet i Kristianstad.
Djurrättsaktivism. Foto: Pixabay/

Djurrättsorganisationen "Tomma burar" försökte under måndagen stoppa en lastbil med grisar. Polisen fick föra bort personerna från platsen.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Julen förknippas inte med vegetariska och veganska rätter, och är snarare en köttfest. Är du en sådan som avstår kött så är det kanske inte din favorittid på året. Vi gissar att grisarna inte heller tycker det är så himla kul med jul.

Under måndagen körde en lastbil med grisar till Scans slakteri i Kristianstad för att bli julskinka, prinskorv och annan mat. Men inte utan ett stopp på vägen. Djurrättsaktivister från organisationen "Tomma burar" anordnade en blockad för sin sak. 

25 personer satte sig framför lastbilen för att stoppa lastbilen på väg till slakteriet. Michelle Berghäll, 31 år gammal, var en av dem. 

– Syftet är inte att rädda djuren som befinner sig i transporterna. Vi vet att djuren, i slutet av dagen, kommer ligga döda inne på slakteriet hur vi än gör. Men vi vill belysa hur djuren behandlas i dagens djurindustri, säger Michelle till Nyheter24. 

Bildkälla: Sanna Andersson

Michelle och hennes vänner satte sig framför lastbilen och gick till sidan av den för att ta bilder och kolla till djuren. De filmade allt och la upp på deras Facebooksida för att väcka uppmärksamhet. Enligt Michelle var många av djuren skadade. 

Polisen kom till platsen och förde bort dem. Något Michelle och hennes vänner var beredda på. Polisen släppte dem efter att de visat legitimation och förts bort från platsen.

– Alla var beredda på att ta ett sorts straff men det blev inget av det. 

Efter videon publicerats på Facebook har den fått över 4 600 gilla-markeringar och över 700 delningar. Åsikterna kring om det är rätt eller fel gjort är många. 

Bildkälla: Sanna Andersson

Magnus Lindholm, operativ direktör på HKScan, säger till Nyheter24 att de inte har några åsikter om händelsen och att alla har rätt till sina åsikter. 

– Vi agerar inte på något sätt mer än att vi tvingas kontakta polis om infarten till vår industriområde blockeras. Men sedan är detta ett rent polisiärt ärende.

Att djuren ska ha varit skadade tror inte Magnus på. 

– Alla djur som anländer till slakteriet inspekteras av en statligt tillsatt veterinär. Han eller hon hade rapporterat till Jordbruksverket om djur varit skadade. Det påståendet handlar mer om att misskreditera vår verksamhet.

Nyheter24 har varit i kontakt med polisen som känner till händelsen men inte kunde kommentera ärendet vidare i nuläget. 

- Se videon i spelaren ovan! -

TV: Delfinbebisen dog av stress när turister ville ta selfies med den

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Äter du kött?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela