Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Har du tappat ditt modersmål? Så här kan du få tillbaka det

Jul på andra språk och förvirring
1 av 2

I Sverige bor det många människor som är flerspråkiga.

Pixabay

Tjej som studerar språk på sin dator
2 av 2

Flera människor har tyvärr glömt bort det språk de förut pratade.

Pixabay

Nyheter | 20/12/2017 21:01

Skäms du när du ska försöka kommunicera med farmor på ditt knackiga modersmål? Det finns en lösning på hur du ska hitta tillbaka till det.

Moderatledaren Ulf Kristerssons jultal blev i helgen väldigt omtalat, när han nämnde i en av sina punkter att "I Sverige talar man svenska".

Ja, i Sverige talar vi svenska. Vi talar även jiddisch, meänkieli, finska, romska och samiska. Utöver våra fem minoritetsspråk så har vi även andra språk som människor kallar sitt modersmål

barn som studerar engelska
Ett barn som studerar engelska. Bild: TT

Vissa personer talar enbart svenska och många av dom även engelska. Detta är ibland ofrivilligt för att dom har glömt det språk dom talade som barn. 

Men oroa dig inte, det finns sätt att hitta tillbaka till det språket som du tappade för flera år sedan.

Du kanske känner igen dig i situationer som när du hälsar på släkten och det alltid finns någon som vill prata "deras" språk med dig. Du har orden på tungan men hur än du försöker så får du inte fram något vettigt. 

Två språk som tävlar om ens mentala kraft

I en intervju med Quartz så säger Monika Schmidt, professor i språkvetenskap vid University of Essex i England: 

– Det är inte så att du har glömt ditt modersmål, utan det som har hänt är att du har gömt det och det krävs en enorm kraftansamling för att hitta det igen.

Det Monika menar är att när man lär sig ett annat språk så är det en process då två språk tävlar om mental kraft av personen. Man måste alltså hålla igen för att inte använda sig av till exempel ens modersmål när man lär sig meningsuppbyggnad på ett annat språk.

Monika Schmid
Monika Schmid, en ledare forskare i ämnet. Bild: Monika Schmid

Men det finns ett sätt att lära sig att tala sitt modersmål igen. 

Prata.

Japp, så enkelt är det. Det gäller att utsätta sig för språket och försöka hitta tillbaka till orden man en gång så flitigt använt som ung.

Det finns flera saker du kan göra för att utsätta dig själv för interaktion med språket igen. Du kan till exempel försöka tala mer med mina släktingar på ditt modersmål, ta kurser eller ta en semester i landet där språket talas.

Det kan vara en lång och svår process, men det är det värt. Länge leve flerspråkigheten! 

Tyckte du att den här artikeln var intressant? Läs även Så låter språken för någon som inte kan dem

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Är du tvåspråkig?