Karl-Bertil Jonsson tar julklappar från de rika och ger till de fattiga i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"
Kortfilmen "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" har sänts varje julafton sedan 1975. - Foto: SVT/Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

När utspelar sig Karl-Bertil Jonssons julafton?

Varje år kollar svenskarna på "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" på SVT, vilket har sänts på kanalen ända sedan 1975. Men när utspelar sig sagan egentligen? Nyheter24 reder ut.


Många är det som varje år brukar se " Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".

Kortfilmen är baserad på en berättelse av Tage Danielsson utgiven 1964. Själva filmen regisserades av Per Åhlin och har sänts på julafton ända sedan 1975.

Sagan handlar om hur unge Karl-Bertil iklädd en tomtedräkt delar ut julklappar till fattiga. Julklapparna har han tagit ifrån de rika människorna. Men frågan många ställer sig är: när utspelar sig sagan egentligen?

Ställs du inför kuggfrågan någon gång har du tur att få svaret på en gång.

Flera detaljer i filmen tyder på att det utspelar sig under andra världskrigets Sverige. Detta genom bland annat bilden på En svensk tiger, gengasaggregaten på bilarna och nazistflaggorna på en taxibil.

Bild: SVT/Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Dessutom kollar Karl-Bertil på en taxeringskalender över folks årsinkomst från 1942. Han ska även ha studerat i läroverket, vilket är en benämning som avskaffades under efterkrigstiden. 

Men det finns även tecken på att sagan utspelar sig senare.

Exempelvis kollar Karl-Bertils pappa Tyko Jonsson på filmen "Lilla helgonet" 1944, men i Sverige började man inte sända tv förrän i september 1956.

Bild: SVT/Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton

Många fans påpekar dessutom att Karl-Bertil påminner om om Tage Danielsson själv när han var yngre, men enligt Per Åhlin har karaktärerna inspirerats av hans vänner från 1930- och 1940-talen.

De här olika ledtrådarna kallas anakronismer som bara har ett enda syfte – att placera objekt i fel tidsepok. 

Så visst känns det omöjligt att veta när Karl-Bertil Jonssons jul utspelar sig? Det är absolut inte lätt, men uppenbart är det helt enkelt det som är meningen.

"Karl-Bertil Jonsson" sänds på SVT1 klockan 19:05 på julafton.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett Karl-Bertil Jonssons julafton?
Tack för din röst!