Sahlgrenska sjukhuset förklarar nu att de behandlat flera patienter som smittats av mässlingen.
1 av 2
Under den senaste månaden har minst sju fall av mässlingen rapporterats. - Foto: TT
Sahlgrenska sjukhuset har nu gått ut med en varning om att flera fall av mässlingen rapporterats.
2 av 2
Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har nu gått in i beredskap. - Foto: TT

Mässlingssmitta på Sahlgrenska – sjukhuset är i beredskapsläge

Efter att flera falla av mässlingen rapporterats den senaste månaden, går nu Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg ut med en smittvarning till allmänheten.


Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har gått in i beredskapsläge efter att flera falla va mässling rapporterats, skriver SVT.

Sjukhuset försöker nu komma i kontakt med personer som befunnit sig i närheten av mässlingspatienter, då de befarar att flera människor kan ha smittats. Denna månad har sju fall av sjukdomen rapporterats på Sahlgrenska.  

– Vi har nu identifierat alla som kan ha utsatts och söker dem, det rör sig om flera hundra personer, säger Anne Haglund Olmarker, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska, till SVT.  


Hon förklarar vidare att det inte innebär att hundratals har smittats, utan att det främst handlar om att smittspåra för att motverka vidare spridning. De allra flesta svenskar har blivit vaccinerade mot sjukdomen, men för de som inte blivit det kan smittan innebära allvarliga problem. 

– Mässling är nog det mest smittsamma viruset vi har i Sverige. Symptomen för den som utsätts är att man – minst en vecka senare – börjar få lite feber, eller får problem med hosta. Man kan också få irriterade ögon, förklarar Anne Haglund Olmarker.

För några dagar sedan gick smittskyddsenheten på Västra Götalandsregionen ut med en uppmaning om att vara vaksam för symptom som kan tyda på att man blivit smittad.

Vad gör man då om man misstänker att man smittats? 

 – Man ska absolut inte bege sig till någon akutmottagning eller liknande. Då riskerar man att smitta ännu fler. Istället ska man stanna hemma och ringa 1177 för att få vidare rådgivning, förklarar jourhavande smittskyddsläkare Birgitta Arnholm. 

Fler smittade

Under annandagen har ytterligare ett fall av mässlingen rapporterats, skriver SVT.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Snittlönelyftet blir 3,3 procent för alla lärare. Men det kan bli stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls.

S: Sätt stopp för nya friskolor

Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.

Miljöministern: Majbrasor inte hotade

Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) uppger att man får fortsätta elda trädgårdsavfall i sin trädgård – om man följer sin kommuns föreskrifter.

Larm: Allt fler människor dör i fågelinfluensa

Världshälsoorganisationen larmar om ökad spridning av fågelinfluensa till nya arter. Antalet mänskliga fall med dödlig utgång ses även som "enormt oroväckande".