Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Klipp från "nyår i Rinkeby" sprids – är i själva verket från Algeriet

- 03/01/2018, 18:00

Det här klippet har fått stor spridning senaste dagarna. Och rasismen har flödat. Men nej, det såg inte ut så i Rinkeby på nyårsafton.

Det går vilt till i Rinkeby. Eller? 

Under de senaste dagarna har ett klipp som säger sig visa nyårsfirande i Stockholmsförorten. På klippet syns fyrverkerier flyga till höger och vänster och stora smällare gå av på öppen gata. I röken springer flera personer. 

Klippet postades på nyårsdagen på en mindre Facebook-sida och fick snabbt stor spridning. På onsdagseftermiddagen hade klippet fått nästan 400 000 visningar. 

Bland kommentarerna finns många som vill påpeka att det är fejk, men det finns även mycket hat och rasism. 

Här är några kommentarer:  

"Dom längtar nog hem, idioter, läge att ordningsmakten rensar upp snart"

"Bor ju nästan bara invandrare där så är inte förvånad över deras vilda beteende!"

"Och detta är flyktingar från krigshärjade länder, måste sakna krigen.."

Men nej, det såg inte ut sådär i Rinkeby på nyårsafton. Enligt Metro.se är klippet minst ett par år gammalt, och har förmodligen filmats under en muslimsk högtid i Algeriet. 

Och det är inte första gången klippet dyker upp i den här typen av sammanhang. 

Tidigare har klippet använts för att ”visa” hur nyårsfirande ser ut i bland annat Malmö och tyska Dortmund. 

En som faktiskt var i Rinkeby på nyårsafton är Elvir Kazinic, som är ordförande i stadsnämnden Rinkeby-Kista. Han tycker det är tråkigt att fejkade klipp sprids. 

– Det är oansvarigt att man lägger ut sådana här saker och ännu mer oansvarigt att man säger att det är från Rinkeby. Det här har ingenting med oss att göra, säger han till Aftonbladet. 

Även Ebba Busch Thor har utsatts för fejkattack – läs mer om det här

Är du bra på källkritik?