Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu säger vi hejdå till papperskvitton – så här kommer det fungera

- 08/01/2018, 15:08 -

Är du den som sparar dina kvitton efter ditt köp eller hamnar dem direkt i papperskorgen? Nu är det bestämt att papperskvitton slopas i butiker.

Kommer ni ihåg i början av förra sommaren när butikerna börja tänka mer hållbart? Då trädde en ny lag i kraft. Flera svenska klädkedjor började nämligen att ta betalt för påsar för att minska åtgången av plast. Bland annat H&M, Kappahl och Lindex var några av de första att ta betalt för sina plastpåsar. 

Under hösten 2017 testade butiker digitala kvitton och nu införs de i alla Axfood-ägda butiker, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Papperskvitton slopas
Nu försvinner papperskvitton

Anledningen?

Cirka 1,7 miljoner papperskvitton skrivs ut varje år, vilket motsvarar 60 000 träd. Oftast hamnar kvittona i papperskorgen direkt. 

– Om kunderna i samtliga våra ca 500 butiker skulle välja digitala kvitton skulle det betyda att vi sparar drygt 255 miljoner papperskvitton om året, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

En annan positiv effekt med digitala kvitton är att butiker har lättare att spåra kundens tidigare köp som av någon anledning måste återkallas. 

Alla köp måste registreras i butikens kassaregister som skatteverket sedan läser av. Men om de är fysiska eller digitala kvitton spelar ingen roll.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Slänger du dina kvitton?