Hann, 31, blev oskyldigt anklagad för stöld på Sephora

- 11/01/2018, 20:13 -

Hann Ho, 31, blev beskylld för att ha snott ett läppstift på Sephora i Göteborg. Nu har hon polisanmält händelsen eftersom att hon anser att hon blivit felbehandlad av vakterna.

Hann Mo31, jobbar som behandlingsassistent. Under onsdagen var hon i centrala Göteborg och shoppade med tre tjejer hon hade ansvar för. Efter att ha varit inne i sminkbutiken Sephora tog dagen en dramatisk vändning. 

De hittade ingenting de ville köpa i butiken och efter en stund lämnade de butiken tomhänta. Men efter att ha gått en bit märkte en av tjejerna att de blivit förföljda av personalen. 

– En av flickorna säger till mig: "Titta det är tjejen som jobbar på Sephora som går bakom oss". Jag svarar att hon antagligen är på rast eftersom att hon röker en cigarett. Jag tänker inte mer på det och vi fortsätter mot varuhuset, säger Hann till Nyheter24.

När Hann och tjejerna kom in i varuhuset så hände något de inte väntat sig. De blev omringade av fem till sju Securitas-vakter. 

– De ber oss följa med till deras kontor de har i källaren. Jag tänkte: "Men gud flickorna måste ha fått med sig något". Men inte mer än så. 

Vakterna började att visitera tjejerna och Hann. De hittar ingenting men Hann upplevde inte att de lyssnade på henne när hon sa att hon var oskyldig. 

Sephora
Bildkälla: Pixabay

– De separerade oss. De bad flickorna lämna och bad mig tömma mina fickor. Jag har två vakter på vardera sida som rotar i mina fickor. Jag sa till dem: "Vänta lugn och fin jag kan ta av mig jackan". 

Eftersom att Hann var i tjänst vid tillfället så hade hon ansvaret för tjejerna hon var med. Enligt Hann försökte hon säga till vakterna att tjejerna inte får vara ensamma. Men trots detta avlägsnades de från platsen. 

– De hade ingen hänsyn. Vakterna sa: "De skulle du tänkt på innan du stal från affären". Jag säger gång på gång att jag inte har stulit något. Tillslut fick jag ringa min chef ett par minuter för att förklara vad som hände. 

Hann hölls kvar i rummet tills polisen kom. Av polisen blev hon förhörd och misstänktes för ringa stöld och var fri att gå. Efter ett par timmar så får hon ett samtal av polisen. 

– Hans kollega hade gått till Sephora för att prata med personalen som anklagat mig och då ska hon ha stått på sig och varit säker på sin sak. Tillslut börja hon tveka och då bad polisen att få se övervakningsfilmen. 

På filmen från övervakningskameran kunde polisen se att Hann var oskyldig. 

– Jag känner att jag blev utsatt för att jag är en svart kvinna. Det är så jag känner. De pratade så nedlåtande med mig. Jag finner nästan inga ord. Man blir helt maktlös. Alla ens rättigheter sätts åt sidan. 

Till Nyheter24 säger Robin Fredriksson, presstalesperson för Securitas, som var det verksamma vaktbolaget under incidenten, att de ber om ursäkt. 

– Vi kan konstatera att hon var oskyldig. Det vi vill framföra från Securitas sida är att vi måste djupt beklaga från vårt perspektiv.

Robin Fredriksson berättar att Securitas frågade personalen på Sephora om de var 100 procent säkra på sin sak och att de ska ha sagt ja. 

– När butikspersonal är 100 procent säkra så övertar vakterna polisens gripande. Det är något som är ganska vanligt förekommande i handelssituationer. Men när man tittade senare på övervakningsfilmen så kunde vi se att det inte stämde. Det är inte så mycket mer vi kan göra än att be om stort ursäkt från Securitas sida. 

Att tjejerna inte kunde få vara kvar i byggnaden ska vara, enligt Robin Fredriksson, för att vakterna enligt lag inte får anhålla någon som inte är misstänkt för brott. 

Nyheter24 har försökt nå Sephora för en kommentar.

Se också videon om Emilia som gick hem med gråt i halsen efter att ha besökt H&M

Läs också om H&M:s reklam som anklagas för rasism

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du någonsin blivit anklagad för stöld?