1 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen: 320 skjutningar skedde i Sverige under 2017 – 43 döda

Nästan alla skjutningar som skedde i Sverige under 2017 kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden. Nu befarar polisen att fler liknande våldsbrott kan komma att ske även under 2018.


Under hela 2017 skedde totalt 320 rapporterade skjutningar. Nästan alla skjutningar som hade dödlig utgång kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden, skriver SVT.

Den vanligaste orsaken var droger. Men det har även handlat om hämndaktioner.

– Året avslutades med nästan lika många skjutningar som det började med. Som vi kan se har den här våldsvågen med skjutningar inte klingat av, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De flesta skjutningarna under förra året skedde i Stockholmsregionen, men konflikterna som kan leda till liknande våldsuppgörelser finns i alla polisregioner utom i nord.

De flesta skedde i storstadsregionerna, alltså Malmö, Göteborg och Stockholm.

Enligt Linda H Staaf kan ett tiotal sådana konflikter leda till våld bara under de kommande tre månaderna. En allvarlig utveckling, menar hon.

– Hänsynslösheten har blivit större, så att man tar mindre hänsyn till om tredje man kommer till skada. Men rent statistiskt är risken väldigt liten, säger Linda H Staaf enligt SVT.

Polisen visar upp beslagtagna vapen under en pressträff om vapenamnesti i januari 2018. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig orolig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Norsk räktrålare drog upp död kropp

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.

Samband mellan sprängningar utreds – kvinna dog

Åklagare ser samband mellan den dödliga explosionen i Storvreta och sprängningar i Hässelby respektive Linköping i september. Ärendena utreds nu ihop.