Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: 320 skjutningar skedde i Sverige under 2017 – 43 döda

- 19/01/2018, 14:05

Nästan alla skjutningar som skedde i Sverige under 2017 kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden. Nu befarar polisen att fler liknande våldsbrott kan komma att ske även under 2018.

Under hela 2017 skedde totalt 320 rapporterade skjutningar. Nästan alla skjutningar som hade dödlig utgång kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden, skriver SVT.

Den vanligaste orsaken var droger. Men det har även handlat om hämndaktioner.

– Året avslutades med nästan lika många skjutningar som det började med. Som vi kan se har den här våldsvågen med skjutningar inte klingat av, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Skjutningar Sverige Malmö
Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De flesta skjutningarna under förra året skedde i Stockholmsregionen, men konflikterna som kan leda till liknande våldsuppgörelser finns i alla polisregioner utom i nord.

De flesta skedde i storstadsregionerna, alltså Malmö, Göteborg och Stockholm.

Enligt Linda H Staaf kan ett tiotal sådana konflikter leda till våld bara under de kommande tre månaderna. En allvarlig utveckling, menar hon.

– Hänsynslösheten har blivit större, så att man tar mindre hänsyn till om tredje man kommer till skada. Men rent statistiskt är risken väldigt liten, säger Linda H Staaf enligt SVT.

Beslagtagna vapen
Polisen visar upp beslagtagna vapen under en pressträff om vapenamnesti i januari 2018. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Känner du dig orolig?