1 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
2 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån
3 av 3
- Foto: TT Nyhetsbyrån

Polisen: 320 skjutningar skedde i Sverige under 2017 – 43 döda

Nästan alla skjutningar som skedde i Sverige under 2017 kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden. Nu befarar polisen att fler liknande våldsbrott kan komma att ske även under 2018.


Under hela 2017 skedde totalt 320 rapporterade skjutningar. Nästan alla skjutningar som hade dödlig utgång kan kopplas till kriminella konflikter i utsatta områden, skriver SVT.

Den vanligaste orsaken var droger. Men det har även handlat om hämndaktioner.

– Året avslutades med nästan lika många skjutningar som det började med. Som vi kan se har den här våldsvågen med skjutningar inte klingat av, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

De flesta skjutningarna under förra året skedde i Stockholmsregionen, men konflikterna som kan leda till liknande våldsuppgörelser finns i alla polisregioner utom i nord.

De flesta skedde i storstadsregionerna, alltså Malmö, Göteborg och Stockholm.

Enligt Linda H Staaf kan ett tiotal sådana konflikter leda till våld bara under de kommande tre månaderna. En allvarlig utveckling, menar hon.

– Hänsynslösheten har blivit större, så att man tar mindre hänsyn till om tredje man kommer till skada. Men rent statistiskt är risken väldigt liten, säger Linda H Staaf enligt SVT.

Polisen visar upp beslagtagna vapen under en pressträff om vapenamnesti i januari 2018. Bildkälla: TT Nyhetsbyrån

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du dig orolig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.