Förkylning
Har du blivit förkyld? Då ska vi försöka klargöra vad du bör göra eller inte göra. - Foto: TT

6 myter om förkylningen som du förmodligen inte visste om

Förkylningstider råder och blir sjuka till höger och vänster. Har du inte drabbats själv så är du lyckligt lottad! Men vad ska du egentligen göra om du blir sjuk? Vi har listat sex stycken myter om förkylning som du förmodligen inte visste om.


Så du har, efter att i veckor sicksackat längst gatorna i hemstaden likt en amerikansk fotbollsspelare på väg mot endzone i all sin hast för att göra den avgörande touchdownen, dragit på dig en förkylning.

Så vad ska du göra för att åtgärda och bekämpa den här ondskan som tagit sin form som förkylning? Kanske så använder du en huskur som funnits i släkten i flera år eller så kanske du sover med blöta strumpor om natten?

Men funkar det på riktigt? Vi ska försöka reda ut ett och annat. 

Här är sex myter om förkylningar!

1. Kyla gör dig förkyld

Tro det eller ej, kylan är inte boven. Bildkälla: Pixabay

Ni kanske minns när ni var små och hörde morsan eller farsan ropa efter er att klä er varmt, annars skulle ni minsann bli förkylda. 

Ptja, de snackade strunt. Det här påståendet är falskt.

Det stämmer att förkylningsvirus trivs bättre i kalla och mörka omgivningar men trots det så är det inte kylan som gör dig förkyld. Du löper däremot en större risk att bli förkyld när du själv spenderar tid i den omgivningen.

– Utan dels att vi är närmare varandra och dels att virusen klarar sig bättre när det är kallt, är nog de faktorer som spelar in, säger Anders Tegnell på Vårdguiden till SVT.

2. Feberfri = Smittfri

Feber eller inte, kan vara klokt att stanna inne. Bildkälla: TT

Nej, tyvärr. Inte ens det där stämmer. 

Du kan smitta även när du inte har feber och ibland så är det så tokigt att du inte ens vet om att du är sjuk. Varför? Du smittar som mest redan dagen innan förkylningen och det pågår ett tag därefter. 

– En person smittar från dagen innan förkylningen bryter ut till 1-3 dagar efter tillfrisknandet. Smittan sker via luftburna droppar i samband med hosta och nysningar, skriver Hanne Korsholm, Allmänläkare, på hemsidan Netdoktor.

3. Att proppa i sig C-vitamin löser det hela

Apelsin, en klassik källa av C-vitamin. Bildkälla: Pixabay

F-A-L-S-K-T. Det finns inga övertygande bevis att hetsäta apelsiner eller halsa brustabletter med c-vitamin skulle göra dig frisk. 

Så här säger Johan Westin, överläkare på Infektionskliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset till MåBra.

– Det är ganska välstuderat och det finns inga övertygande bevis. Det är inte omöjligt att det finns en viss effekt, men det är väldigt svårt att med vetenskapliga metoder visa att något har effekt när det rör sig om ett kort sjukdomsförlopp som går över spontant efter några dagar.

4. Vitlökskuren

Vitlök, känd för att bland annat skrämma bort vampyrer. Bildkälla: TT

Ptja, även om vitlök är en uppskattad lök hos många runt om i landet så hjälper det nog inte mot förkylningar i alla fall (men kanske för att hålla bort Drakula eller eventuella partners).

– Jag är mer tveksam till det än till C-vitamin. Det är inte farligt att prova, men det finns inga bevis för att det skulle funka, säger Johan Armfelt, överläkare till Hälsoliv.

5. Den berömda whiskeykuren 

Ett glas whiskey om dagen, är bra för... Bildkälla: Pixabay

Jag vet att det finns en hel del där hemma som verkligen VILL tro att den här kuren stämmer. Och fine, den kan göra så att vardagen blir mer behaglig för dig när du lider av tristess och obehag. Men att lite whiskey skulle kura förkylning? Nja.

Men allt tjohejsan om att alkoholen skulle döda bakterier då?

– Viruset har redan tagit sig ut i blodet och du skulle behöva några kopiösa promillemängder för att döda det. När vi tvättar med sprit för att döda bakterier använder vi ju 70-procentig sprit, säger Tomas Bergström, överläkare inom klinisk virologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg till Metro.

6. Antibiotika kan bota din förkylning

En undersökning av visade att 1 av 5 svenskar tror att antibiotika botar förkylning. Bildkälla: Pixabay

Nja, inte riktigt va. Att antibiotika kan bota förkylning är en myt som cirkulerat och blivit så populär att en av fem svenskar tror att det verkligen stämmer, uppger SvD.

Anders Tegnell på Vårdguiden är inte en av de personerna som tror på det.

– Endast vila har visat sig vara den rätta medicinen mot förkylningar, eftersom kroppen själv läker infektionen. Däremot kan symtomen lindras på olika sätt, säger han till Hälsoliv.

Har du blivit förkyld? Då kanske du vill läsa om 8 förkylningskurer som faktiskt fungerar – enligt forskning

TV: Fem symptom som betyder att du ska ringa läkaren nu

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit förkyld i vinter?
Tack för din röst!