Övervåld på häktet i Uppsala
Övervakningskameror fångade kriminvårdarens övervåld mot en man som precis skulle släppas fri. - Foto: Kriminalvården (Montage)

Övervakningskamera fångade övervåldet på svenska häktet

En övervakningsfilm från häktet i Uppsala visar fruktansvärda scener från en våldsam händelse. De anställda knuffar, slår, sparkar, och trycker ner en man som precis ska frisläppas.


Det var morgonen den 16 november 2017 som en man utsattes av övervåld av en anställd på häktet i Uppsala precis vid frigivningen.

En övervakningsfilm som Nyheter24 har tagit del av visar hur mannen som tar på sig sina ytterkläder och tillhörigheter plötsligt knuffas av en anställd.

Från flera vinklar kan man se mannen bland annat får motta flera knytnävslag, utsätts för flera hårda grepp, trycks ner, sparkas och få saker slängda på sig.

Bild: Kriminalvården

Omhändertogs av polis

Enligt Kriminalvårdens utredning hade mannen satts i häktet samma natt. Han hade omhändertagits av polis enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB). Enligt en rapport från nattpersonalen ska mannen ha varit så våldsam och hotfull vid inskrivningen att han fick bäras in i sin cell av både personal och polis.

Enligt LOB ska omhändertagna personer släppas när de anses inte längre kunna skada sig själv eller andra. Detta måste ske inom åtta timmar, och för den berörda mannen skedde detta efter sex timmar.

Åtal väcktes inte: "Fanns inga bevis"

Efter att flera anställda som var på plats under våldet reagerat på händelsen inledde Kriminalvården en internutredning. Den 55-årige kriminalvårdaren som startade övergreppen mot mannen misstänktes för övervåld.

Bild: Kriminalvården

Händelsen anmäldes även till polisen där det rubricerades som misshandel, ofredande och vållande till kroppsskada, men gick aldrig till åtal.

Kammaråklagare Johan G Delin ansåg att det inte fanns tillräckligt med "bevis på objektiva grunder som kunde leda till en fällande dom."

– Den där filmen är en sak, men det är inte hela förundersökningen. Det finns åtskilliga förhör med målsägande och vittnen som gör att jag inte kan styrka brott. Målsägande har ju inte berättat om att han skulle blivit misshandlad vid några av de här tillfällena, berättar Johan G Delin för Nyheter24.

Johan G Delin håller med om att det ser brutalt ut. 

– Ja visst sjutton gör det det, men vi vet inte om det här skärpet har träffat.

Vårdaren kräver skadestånd

Efter Kriminalvårdens internutredning bedömdes att vårdaren har haft ett "grovt olämpligt och oacceptabelt beteende" och att "förtroendet har rubbats allvarligt". Vårdaren fick därmed sparken med omedelbar verkan.  Nu kräver han 32 månadslöner och 150 000 kronor i skadestånd – för att inte gå till rätten.

Bild: Kriminalvården

Daniel Gustavsson vid Kriminalvårdens HR-avdelning vill inte kommentera händelsen men bekräftar att vårdaren har avskedats. Han känner dock inte till någon stämningsansökan – än.

Gustavsson vill inte kommentera om de vill betala skadeståndet. 

– Men vi har inte bett om en utomrättslig lösning, det har vi inte gjort, säger Daniel Gustavsson till Nyheter24.

Varför har ni inte vidtagit åtgärder mot de andra kriminalvårdarna?

 – Vi har inte valt att avskeda någon av dem, men det finns möjlighet att ge en disciplinpåföljd. Det är inte helt klart huruvida det ska göras i det här fallet, men möjligheten finns och vi har skickat in anmälan för det. I så fall kan det vara i form av en varning eller löneavdrag. 

Vårdarens övervåld nämndes inte i rapporten

Enligt vårdaren själv ska mannen som skulle frisläppas haft en hotfull ton och varit aggressiv mot honom vilket gjorde att han "var tvungen att ta grepp på honom för att få kontroll på hans aggressiva rörelser". Han ska bland annat ha sagt åt vårdaren att han skulle slakta honom. 

Även häktets vakthavande befäl vittnat om att mannen ska ha varit aggressiv. I en rapport beskriver han att mannen varit "dum och stökig" och behövt fysisk hjälp för att lämna häktet. Rapporten beskriver dock ingenting om personalens beteende och våld, där det vakthavande befälet hade aktiv inblandning.

Bild: Kriminalvården

Enligt förhör med det den tredje mannen ur personalen är verbala hot dock vanliga på häktet, och han upplevde inte att hot riktades direkt mot personalen. 

Den man som utsattes för våldet på häktet i Uppsala har censurerats i de dokument Nyheter24 har tagit del av. Nyheter24 har därför inte haft möjlighet att söka mannen.

Se delar av händelsen i spelaren ovan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du utsatts för våld någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

1 timme sedan
Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.