Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

GW Persson om utredningen mot Peter Mangs: "Dåligt polisarbete"

Nyheter | 20/03/2018 17:56

Kvällens avsnitt av GW:s mord går in djupare på fallet Peter Mangs, den serieskytt i Malmö som satte skräck i staden under flera år. Leif GW Persson menar att det fanns stora problem tidigt i utredningen, som försenade arbetet med flera år.

I programmet GW:s mord går den välkände kriminologen Leif GW Persson in på djupet på mord som under åren intresserat honom extra mycket. 

I premiäravsnittet diskuteras serieskytten Peter Mangs som senare dömdes till livstids fängelse för skjutningar och mord i Malmö. 

Den 24 juli 2012 dömdes Mangs av hovrätten för två mord och åtta mordförsök. Under sju år satte Mangs skräck i Malmö genom att skjuta och mörda personer som främst hade invandrarbakgrund.

Det var först under hösten 2010 som polisen kopplade att det sannolikt var en och samma person som låg bakom skjutningarna. Tidigare trodde man att skjutningarna var kopplade till gängkriminalitet men Mangs mord och mordförsök stack ut ur mängden eftersom det inte fanns några tydliga motiv för gängen. 

Det första kända mordet ägde rum 2003 och då gick Peter Mangs in i sjukpensionären Kooros Effatians lägenhet och sköt honom i bröstet efter att han tagit hans kontanter och bankomatkort.

Peter Mangs.
Peter Mangs. Bildkälla: TT

Leif GW Persson menar att det redan här utförs dåligt polisarbete som försenar utredningen med flera år. Polisen trodde att Kooros dog en naturlig död eftersom han hade hjärtproblem. De skickade kroppen till ett vanligt sjukhus där den fick ligga i flera veckor innan en obduktion utfördes. 

Kooros son började sedan städa ur lägenheten innan polisen förstod att det handlade om ett mord och gjorde en komplett teknisk undersökning.

– De här teknikerna var usla, säger Leif GW Persson i programmet. 

Först när kulan i Kooros kropp hittades under obduktionen och Kooros son sa att kontanter och bankomatkort var borta förstod polisen att det handlade om ett mord. 

En kort tid därefter berättar Leif GW att Peter Mangs begick ytterligare ett mord i en trappuppgång. Efter det sköt han på flera olika personer. En av skjutningarna fångades på en övervakningskamera. En man tränade på ett gym när en laserpekare plötsligt syntes på väggen. 

Sen sköts en fönsterruta sönder och mannen träffades med det andra skottet i ryggen, men mannen överlevde. Klippet kan du se i spelaren ovan. 

Leif GW Persson leder GW:s mord
Leif GW Persson. Bildkälla: TT

Peter Mangs mördade ytterligare en person, men polisen visste fortfarande inte vem de letade efter. Det var när Peter Mangs anslöt sig till en samtalsgrupp som han fick en ny vän. 

Han fick förtroende för den nya vännen och berättade för honom att han hade mördat och skjutit flera personer. Vännen ville inte höra på hans historier och de slutade prata.  

Till slut fick polisen höra om samtalet Mangs haft med sin vän och kunde då koppla ihop detta med de svaga beskrivningar de fått av offren genom åren. 

Efter ett par veckor avlyssning och spaningsarbete kunde Peter Mangs gripas i sin bostad. 

I GW:s mord går Leif GW Persson genom hela fallet, programmet sänds tisdagar 21:00 på TV4 och TV4 Play.  

Kommer du följa GW:s mord?