Flygvärdinnan: Det här händer om någon dör ombord på planet

- 02/04/2018, 12:17 -

Har du någonsin undrat vad som händer om någon skulle dö ombord på ett flygplan? Nyheter24 pratade med svenska flygvärdinnan Sanna för att få svar på det.

Har du någonsin undrat över vad som händer om en person dör ombord på ett plan?

Nyheter24 har pratat med en flygvärdinna som jobbar på ett större flygbolag i Sverige. Hon berättade bland annat om just det. För vad händer egentligen om någon skulle dö ombord på flygplanet? 

– Väl i luften kan vi inte ringa ambulans, brandkår eller polis. Inte heller psykolog eller terapeut utan vi måste vara det själva, säger Sanna, som egentligen heter något annat, till Nyheter24. 

Hon berättar att de alltid förbereder sig för det värsta, eftersom de måste vara beredda på allt som kan hända ombord. Om någon kanske får en hjärtinfarkt, föder barn eller dör så måste de kunna gå in och agera. 

Men flygvärdinnor eller flygvärdar får inte dödförklara någon, alltså får de inte säga att någon är död. Det eftersom de inte är läkare. 

– Vi måste fortsätta ge hjärt- och lungräddning tills vi landar och kan lämna över till ambulanspersonalen eller sjukvårdspersonalen som möter upp oss. Ibland kan det ta flera timmar. Men ingen orkar så länge så man är flera som gör det. Men vi får aldrig dödförklara någon.

Vad händer om någon dör ombord på ett flygplan?
Flygpersonalen får aldrig dödförklara någon. Bildkälla: Shutterstock

Om någon dör ombord lägger man personen längst bak i flygplanet med en filt över. Sanna berättar också att det finns mycket receptbelagd medicin i deras första hjälpen-kit. Men också termometrar, adrenalinsprutor, Betapred mot allergier, plåster, vanliga smärtstillande och åksjuketabletter och näsdroppar och piller mot förstoppning. 

– Vi har fått lära oss och läst väldigt mycket, men mycket handlar om logiskt tänkande. Man pratar med personen eller personen bredvid för att få fram information. Då får man kanske reda på om personen har med sig en epipen (en adrenalinspruta, reds. anm) och är det så får vi ge hen den. 

Ibland när flygpersonalen inte kan ställa en diagnos eller inte riktigt vet vad som händer så kan man ropa ut efter en läkare eller sjuksköterska. Då kan man jobba tillsammans med den personen för att hjälpa den till nöd. 

– På större flygningar finns nästan alltid någon läkare eller så ombord. Vi förväntas kunna ta hand om saker som händer ombord och händer det något så kan vi inte stå där utan vi får ta ett steg fram och agera. 

Du kanske också vill läsa om 8 saker du inte visste att du kunde få gratis på flygplanet? Det kan du göra här. Eller så kanske du vill läsa om varför du aldrig ska somna på flygplanet innan det har lyft – isåfall kan du göra det här.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.