Ansökan till polisskolan börjar i maj
Sugen på att bli polis? Då borde du lämna in din ansökan i maj! - Foto: Montage Beck/Tv4/TT

Sugen på att utbilda dig till polis? Då måste du klara de här kraven

Drömmer du om att bli framtidens Gunvald Larsson, jobba under cover eller patrullera på gatorna? Då är det dags att söka till polisskolan. Men för att komma in måste du ta dig igenom en hel del tester – här kan du läsa allt om antagningsprocessen.


Sverige behöver fler poliser. Vill du bli en av dem? Då är det dags att söka till polishögskolan.

Nu är nämligen ansökan för dig som vill prova på yrket.

Men för att bli polis måste du uppfylla en del antagningskrav. När du ansöker måste du vara svensk medborgare och ha fyllt 18 år. Du måste inte ha körkort vid ansökningstillfället, men måste ha svenskt, manuellt b-körkort när du påbörjar utbildningen.

Nyutbildade vakter vid polisen under 1940-talet i Stockholm. Bild: TT

Bra att hålla koll på är att du behöver ha grundläggande och särskild behörighet. Vad som gäller för dig beror på vilket betygssystem du har haft, men du kan kolla vad som gäller för just dig på antagning.se.

Med särskild behörighet menas det att du måste ha godkända betyg från svenska 3, engelska 6, samhällskunskap 1b och historia. 

Men nog om det. Det du egentligen är intresserad av är vilken fysik du måste ha, eller har vi fel? 

För att bli godkänd på säkerhetsprövningen måste du passera de fysiska, medicinska och psykologiska kraven. 

Simtestet

Det är alltid viktigt att kunna simma, men i synnerhet som polis. Under simtestet ska du utan uppehåll kunna fullfölja tre moment inom tio minuter. 

Dessa moment är att simma 150 meter bröstsim, 25 meter ryggsim utan armtag och hämta en docka från en och en halv meters djup. Den dockan ska du sedan bogsera tio meter med ansiktet ovanför vattenytan.

Det finns även regler för hur lång tid varje moment får ta. Bröstsim får inte ta längre än sex minuter, och ju snabbare du kan simma, desto mer tid har du givetvis över till det andra. Om du blir kallad till prövning ska du ha med dig en blankett som intygar att du uppfyller dessa krav. Blanketten hittar du här.

Fysiska kraven

Det är tungt att vara polis. Varje dag måste du orka bära ungefär 12 kilo utrustning under ett arbetspass. Det är med andra ord inget som du kommer bli av med eller "fuska bort".

Polisens utrustning väger 12 kilo. Bild: TT

Tyngden påverkar hållning, ökar belastning på leder och kräver bra kondition. Dessutom krävs styrka och bålstabilitet. 

Så för att veta att du kommer orka vara polis krävs det helt enkelt ett uppfriskande svettigt test. Detta genomförs bland annat på en ergometercykel. Din prestation kommer graderas enligt en niogradig kapacitetsskala, och du måste uppnått kapacitet fem för att godkännas. Detta motsvararar "medelgod kondition".

Din muskelstyrka mäts i en ISOKAI-maskin, även denna graderas i en niogradig kapacitetsskala. För att bli godkänd ska kvinnor uppnå minst kapacitet tre och män kapacitet sex. 

Hälsokrav

Som sökandes till polisutbildningen kommer även ditt allmänna hälsotillstånd gås igenom och dina sinnen att testas. Det finns exempelvis ett riktmärke om att polisstudentens BMI ska ligga mellan 17 och 33.

Om du har synfel ska du ha lägst 0,1 utan korrektion och 0,8 med korrektion på varje öga. Det är också viktigt att ha ett normalt färgseende.

Det är minst lika viktigt att ha bra hörsel. På "det sämsta örat" får tonmedelvärdet inte överstiga 20 decibel inom frekvenserna 500, 1 000 och 2 000 hertz. De ska heller inte överstiga 30 decibel inom frekvenserna 3 000, 4 000 och 6 000 hertz.

Bild: TT

Då får du inte bli polis

Det krävs inte en hjärnkirurg för att förstå att om du inte klarar den ovannämnda kraven blir det väldigt svårt att komma in på polisutbildningen, och därmed bli polis. 

Det finns givetvis andra aspekter som tas in. Vissa psykiska sjukdomar, beteendestörningar och vissa neuropsykiatriska diagnoser accepteras inte i yrket.

Det var tidigare ett krav på att du inte får ha diagnosen adhd, något som nyligen ändrats. Istället kommer varje ansökande att bedömas individuellt. Du kan läsa mer om detta på polisens hemsida.

Likaså kommer personer med Aspergers syndrom, autism eller Tourettes syndrom också att prövas individuellt av Plikt- och prövningsverket.

Andra sjukdomar är diabetes typ 1, vissa kroniska infektionssjukdomar, epilepsi och andra sjukdomar i nervsystemet, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar och kraftig övervikt. Sjukdomar i andningsorganen hindrar också möjligheten att bli polis.

En kommande polis kommer också drogtestas. Ditt provsvar måste vara negativt.  

Bild: TT

Din pålitlighet och lojalitet sätts på prov

Utöver detta måste du också anses pålitligt enligt säkerhetsskyddslagen. Denna görs genom intervju och registerkontroll och man kollar bland annat på hur pålitlig och lojal du är utifrån polisens uppdrag.

Bedömningen är avgörande för om du kommer in på utbildningen eller inte.

Det kommer också ställas krav på att du är lyhörd, flexibel, engagerad och ansvarsfull. Angående de två sista avses också att du är samhällsintresserad och engagerad i utvecklingen av polisen som organisation.

Så många kan tänka sig bli polis

Regeringen har lovat att öka på anställningarna på polismyndigheten med 10 000, varav de flesta poliser, till år 2024. Samtidigt visar en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Polisförbundet att var tredje student skulle kunna tänka sig bli polis – om lönen höjs, skriver DN.

Här kan du läsa mer om polisutbildningen:

Kraven till utbildningen

Viktiga datum för dig som vill söka till polisutbildningen

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du bli polis?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.