Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag åt det rekommenderade intaget grönt i en vecka – så gick det

Nyheter | 01/04/2018 22:15

Nyheter24:s reporter Peggy Billefält, som är onyttigast på redaktionen, testade att äta det rekommenderade intaget frukt och grönsaker i en vecka. Så här gick det.

Vanligtvis brukar jag springa ner till kiosken när jag är ledig och köpa ett paket glass att äta till frukost. Gärna något med chokladbitar i! Till lunch kanske jag kokar upp en kastrull med nudlar och en skål med yogurt på det. 

Alla som känner mig vet att jag ÄLSKAR mat men att jag är riktigt dålig på att laga den till mig själv. När jag inte tar mig hem till personer som bjuder på bra middagar så äter jag det som finns hemma. Vilket kan vara lite vad som. 

Därför valde jag att utmana mig själv i en vecka. Genom att äta det rekommenderade intaget frukt och grönsaker. Enligt livsmedelsverket är det: 500 gram = tre frukter och två nävar grönsaker. 

Utmaning
Jag tog hjälp av våra fina Snapchat-följare.

För att inte känna mig allt för ensam och få hjälp längst vägen så dokumenterade jag veckan på Nyheter24:s Snapchat (Nyheter24 heter vi där). Och jag måste säga att det verkligen hjälpte. 

Redan första dagen stötte jag på ett hinder. Jag hade INGA grönsaker hemma. Inte frukt heller för den delen. Så det blev att dra till affären och shoppa loss. 

På Snapchat ramlade tipsen in. 

Snapchat
Många fina Snapchat-följare skicka in tips.

Jag ska inte ljuga. Det var riktigt svårt att aktivt äta så mycket frukt och grönsaker. Jag var ju van vid att ta lite vitaminpiller då och då! Inte laga sallader och äta massa frukt.

Men det gick bättre och snart fick jag in rutin. Vid dag 4 hade jag fått in en bra frukostvana. Antingen bananpannkakor eller yogurt toppat med mango och banan. Så gott! 

Bananpannkakor
Bananpannkakor görs enkelt på endast banan och ägg!

Så vad har jag lärt mig under den här veckan? Och har jag mått bättre?

Jag ska inte ljuga. Det verkar inte ligga i mitt DNA att ta hand om min kropp och äta nyttigt. Så detta lär nog ha varit den nyttigaste veckan i mitt liv. MEN jag har mycket jag faktiskt kommer att ta med mig efter den här veckan. 

Här är mina lärdomar: 

  • Grönsaker är gott och passar perfekt som snacks
  • Om du är sötsugen så fungerar det faktiskt ganska bra att äta en frukt istället för något sött
  • Det rekommenderade intaget frukt och grönt var mycket högre än jag trott
  • Frukostar kan göras så goda! Jag kommer 100% börja äta bananpannkakor och toppa min yogurt med frukt
  • Frukt och grönt gör dig piggare och du slipper känna dig tung efter måltider

MEN det finns en sak som jag inte förväntade mig. Jag vet inte om det är för att min mage fick en chock av få äta nyttigheter men det har känts i magen. Jag skulle rekommendera att äta mer grönsaker och mindre frukt och om du äter grönsaker välj exempelvis broccoli och morötter och mindre tomat och gurka. 

Vad för utmaning ska jag ta på mig här näst? Skriv gärna ett mail till peggy.billefalt@nyheter24.se med tips! 

TV: Snubbarna testar sjuka utmaningen: att dricka 12 öl på 12 minuter

Läs också om när vår reporter Jenny testade att skippa sminket i en vecka

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Äter du det rekommenderade intaget frukt och grönt?