Leif GW Persson/Johanna Möller/Karta sommarstugan
Leif GW Persson menar att Johanna Möllers föräldrar kanske aldrig hade blivit utsatta om polisen misstänkt henne för mord från början.

GW om sommarstugemorden: Polisens fel ledde till fler mord

I GW:s mord tittar Leif GW Persson närmare på vad som kommit att kallas sommarstugemorden, med huvudpersonen Johanna Möller. Han menar att om polisen hade misstänkt mord från början så hade Möllers föräldrar troligen levt idag.


I veckans avsnitt av GW:s mord diskuterar Leif GW Persson ett av de fall som blivit de mest omtalade på senare år, nämligen det som kom att kallas för sommarstugemorden. Sommarstugemorden syftar på ett antal mord och mordförsök som skedde i eller runt en sommarstuga nära sjön Hjälmaren. 

Huvudpersonen i dramat var och är Johanna Möller. Möller anklagades för att ha mördat sin make, som hittades död i vattnet vid sommarstugans brygga. Hon har dömts till livstids fängelse för mordet på hennes egen pappa och till mordförsök på sin mamma. 

Johanna Möller är dömd till livstids fängelse. Bildkälla: TT

I programmet går Leif GW Persson igenom fallet från början, och riktar även kritik mot polisarbetet. När Johanna Möllers make dog vid sommarstugan misstänkte polisen aldrig mord, utan trodde att det hela var en olycka. Det var först senare, när Johanna Möller bara ett par dagar efter makens död kontaktade sitt försäkringsbolag för att få ut makens livförsäkring som misstankarna kom fram. Men de kom inte från polisens sida, utan från försäkringsbolagets egna utredare, som tyckte att det fanns omständigheter som inte verkade stämma. 

Man lyckades hitta tillräckligt mycket bevis för att misstänka att det inte var mannen själv som tecknat försäkringen, utan trodde att Johanna Möller hade gjort det på egen hand. Paret gifte sig också kort innan försäkringen tecknades, trots att förhållandet verkade vara slut. Normalt sett ser försäkringsbolaget att det tar månader innan en änka börjar tänka på saker som försäkring, men här gick det ovanligt snabbt. 

Här ligger sommarstugan. Bildkälla: TV4

När utredningen från försäkringsbolaget var klar kom man fram till att inga pengar skulle betalas ut, och då skrev Johanna Möller något som fick försäkringsbolagets utredares hår i nacken att resa sig. 

– Hon skrev att "nu när obduktionen inte gav något kan ni ju bara betala ut pengarna", berättar han i programmet. 

Leif GW Persson är av åsikten att det är troligt att det var Johanna Möller som mördade sin make, trots att hon friats i hovrätten. Avslaget från försäkringsbolaget gjorde att Johanna Möller hamnade i en svår ekonomisk situation, samtidigt som hon av flera anledningar var i konflikt med sina föräldrar. Detta ledde senare till att Johanna Möller mördade sin pappa och försökte mörda sin mamma, med hjälp från en annan person. 

I GW:s mord går Leif GW Persson igenom fallet. Bildkälla: TT

Leif GW Persson menar att om polisen hade utrett makens död som ett mord från början så hade kanske föräldrarna levt idag. 

– Hade hon varit föremål för en pågående mordutredning hade hon aldrig vågat utsätta föräldrarna för det där, säger han i programmet. 

Han säger att det i en polisiär mening är mycket sorgligt och att det till sist fick mycket tragiska konsekvenser. 

Se ett klipp från programmet ovan. 

GW:s mord sänds tisdagar 21:00 i TV4.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på GW:s mord?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.