Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför är det bra att göra högskoleprovet? Här är svaret

Nyheter | 13/04/2018 11:15

Funderar du på att skriva högskoleprovet men kan inte riktigt bestämma dig? Men det är faktiskt ganska bra att göra det för det ökar dina chanser att komma in på till exempel högskolan.

På lördag, den 14 april, är det dags för högskoleprovet igen.

Men varför ska man skriva högskoleprovet? Nyheter24 pratade med Annika Blyckertz som är pressansvarig och coach på högskoleprovguiden för att ta reda på svaret. 

Hon berättar att den som skriver högskoleprovet ökar sina chanser för att bli antagen till universitet och högskola, det eftersom man konkurrerar i flera urvalsgrupper. 

Minst en tredjedel av platserna vid ett urval till en kurs eller utbildning ska tillsättas utifrån högskoleprovet och därför ökar dina chanser om du skrivit det.

– På vissa utbildningar använder man också högskoleprovresultatet i urvalet mellan de som har samma betyg. Om man är flera som har samma meritpoäng rangordnas man alltså sinsemellan utifrån högskoleprovet, berättar Annika Blyckertz och fortsätter: 

Högskoleprovet är bra att göra
Högskoleprovet ökar chanserna att komma in på universitet eller högskola. Bildkälla: TT

– Högskoleprovet är därför extra viktigt om man vill komma in på någon av de mest konkurrensutsatta utbildningarna så som läkarprogrammet, där högskoleprovresultatet används både i betygsurvalet, provurvalet och även i det alternativa urvalet (”av högskolan bestämda urvalsgrunder") vid de lärosäten som använder sig av det. 

Men för personer som kanske inte, av olika anledningar, inte lyckades få tillräckligt bra gymnasiebetyg för att komma in på drömutbildningen, så kan högskoleprovet funka som lite av en andra chans. Eller om man helt enkelt vill göra det senare i livet. 

Nyligen pratade även sajten Modette med Annika Blyckertz för att ta reda på hur man på bästa sätt förbereder sig för att skriva högskoleprovet. 

– Ha kul och släpp ångesten. Gör ditt bästa, men kom ihåg att det kommer en ny chans om ett halvår, sa  Blyckertz till Modette.

Anmälningsavgiften för att skriva högskoleprovet ligger på 450 kronor, och det går att göra två gånger per år (en gång på våren och en gång på hösten).

Har du vad som krävs för att klara högskoleprovet? Testa här! Eller så kanske du vill testa på hur många ord kan du från högskoleprovets orddel 2017? Det kan du göra här! 

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Ska du skrivit högskoleprovet?