Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Därför blir du arg när du är hungrig

- 02/05/2018, 23:30 -

Det börjar krypa under huden och livet känns mörkt. Du blir lätt irriterad och arg när du är hungrig. Så här säger forskning om fenomenet "hangry".

Det har gått flera timmar sedan du fick i dig något att äta. Du går i matvarubutiken med din partner, vän eller kollega. Plötsligt känner du det. Ilskan i kön, partnerns suck eller regnet som smattrar ner på ytterplagget. 

Hungern tar liksom över och gör dig VANSINNIG. Du är en av personerna som blir "hangry", engelskt ord för att förklara hunger och anger. 

Men hur kommer det sig egentligen att du blir så arg när hungern slår till? Det har forskare ett svar på. Och det är inte så långsökt. 

Hjärnan behöver energi för att fungera som den ska. Näringen som den behöver är glukos, socker. När ditt blodsocker går ner så får din hjärna mindre kraft att arbeta med, skriver Vox. 

Lågt blodsocker
När ditt blodsocker går ner får din hjärna mindre energi. Bildkälla: Unsplash

Hjärnan behöver extra mycket energi när det kommer till svårare uppgifter – så som självkontroll. Är du i normalt fall en person som lätt blir irriterad men kan lägga det åt sidan? Då blir det självklart svårare när det är svårare att kontrollera sina känslor. 

Forskare har till och med kommit fram till att par som har lågt blodsocker blir aggressivare mot varandra. Forskaren Brad Bushman obeserverade 107 i 21 dagar. Resultatet? Inte så trevligt... De med lägre blodsocker visade mer ilska mot sin partner, skriver Vox.

Men olika personer reagerar olika på lågt blodsocker. Vissa personers kroppar är inte lika bra som andras på att reglera blodsocker som andra. 

Så kanske inte en dålig idé att ta ett litet snack när humöret svänger till? 

TV: Han växte upp i en vargflock – nu är han besviken på livet

Läs också om varför du får röda svullna öron – och vad du kan göra åt det

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Mat
/
Arg
Blir du arg när du inte få i dig mat?