Leif GW Perssons teori: "Därför dödade Peter Madsen Kim Wall"

- 07/05/2018, 16:29

Peter Madsen gick från tidigare ostraffad till att dömas till livstids fängelse för styckmord med sexuellt motiv. Leif GW Persson har en teori om vad som gjorde att Madsen valde att mörda just vid den här tiden i sitt liv.

För ett par veckor sedan kom livstidsdomen mot Peter Madsen. Han dömdes för mordet på Kim Wall som hittades styckad i Kögebukten utanför Köpenhamn. 

Peter Madsen var tidigare ostraffad och har varit något av en kändis i Danmark. Han har då gått under namnet raket-Madsen då hans stora passion i livet har varit att bygga raketer men ubåten har också varit ett stort intresse. Han var ingenjör, entreprenör och uppfinnare. 

När Kim Wall under mystiska omständigheter försvann i mitten av augusti 2017 riktades snabbt misstankarna mot Madsen som hon sist umgicks med. Han frihetsberövades och tack vare ett gediget polisarbete kunde man återfinna Kim Walls kroppsdelar och Madsen kunde fällas för mordet. 

På måndagen sänder TV4 den andra delen i en nyhetsspecial där kriminologen Leif GW Persson tittar närmare på Peter Madsen. 

De har kommit till frågan om varför Peter Madsen mördade Kim Wall, vad som drev honom och varför det skedde just då. 

Ubåten UC3 Nautilus
Madsen hade ett stort intresse för ubåtar och raketer. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

I studion finns också Niklas Långström som är professor i psykiatri som ger en bild av vad som fått Madsen att begå ett sådant grovt brott. 

– Att pröva sexuella fantasier, och särskilt då sexuella fantasier som är potentiellt skadliga eller farliga kan leda till att de förstärks. I kombination med utlösande stressfaktorer i livet, så kan det här leda till att man faktiskt agerar ut en sexuell preferens som under andra omständigheter inte skulle skada omgivningen, säger Niklas Långström i programmet. 

Peter Madsen hade flera porrfilmer på sin dator och även så kallad "snuff filmer", vilket har setts som bevis på att han är sexuell sadist. 

Leif GW Persson menar att innan har Madsen kunnat tillgodose den sadistiska sidan av sin sexualitet lagligt genom att gå på klubbar eller liknande där han hittat likasinnade, och genom att titta på filmerna. 

Men en tid innan mordet på Kim Wall upplevde Peter Madsen, enligt GW Persson, en enorm stress i sitt liv när han inte fick skjuta upp sin raket, istället fick hans konkurrent göra det. 

– Jag tror att han håller sig med två parallella livsdrömmar, den ena är "skjuta upp raketen-drömmen" och sen har han den här läggningen. Och det ena är numera uteslutet och då hamnar han på den andra kanten istället. Han bestämmer sig för att då ska han i varje fall förverkliga det, säger Leif GW Persson i programmet. 

Hör Leif GW:s teori i klippet ovan. 

Leif GW – nyhetsspecial om Madsen sänds måndag 7 maj 21:00 på TV4 och TV4 Play.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.