Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Allt du behöver veta om broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

- 30/05/2018, 00:11 -

Hela Sverige har fått, och får under dagarna hem, broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Något som gjort många oroliga. Men vad innehåller egentligen broschyren? Och varför får vi den nu? Här är allt du behöver veta.

Vi detta laget har du nog fått hem broschyren "Om krisen eller kriget kommer"

Men vad innehåller den och varför får du den nu? 

Anledningen till att den skickas ut är att regeringen för andra året i rad genomför en nationell kampanj i krisberedskap, enligt SVT. MSB, som är avsändaren har fått uppgiften att skapa broschyren som du fått hem i brevlådan. 

Detta år pågår kampanjen mellan den 28 maj till den 3 juni och utgör den andra kampanjsomgången sedan 2017. Men vilka typer av kriser är det egentligen som regering vill att man ska ha beredskap inför? 

Krissituationer

I broschyren lär du dig allt ifrån hur du hanterar allvarliga olyckor, extremt väder och it-attacker, till krig och militära konflikter. Du får också tips om hur du bäst agerar i nödsituationer. 

Du kan även hitta viktiga nummer i broschyren, bland annat till sjukvård och polis. 

Varför nu?

Något som många verkar fundera på är varför broschyren skickas ut nu, då det faktiskt är så att inget liknande gjorts på över 50 år.  

Ingela Regnell, som arbetar på avdelningen för samhällsutveckling på länsstyrelsen, förklarar att det helt enkelt var dags, i en intervju med SVT.

– Senaste upplagan är ifrån 1961, sen fanns det en sida i telefonkatalogerna fram till 2016 så nu var det dags igen. Jag tror att det är viktigt att se över sin förmåga som privatperson själv, och har man då den själv så blir man ju säkrare att man kan klara ett läge utan att behöva hjälp och det är ju också ett sätt att minska oron i samhället, förklarar hon. 

Viktiga tips

Det kanske allra händigaste i broschyren är en lista på saker som kan vara bra att ha hemma ifall att en krissituation skulle uppstå. Några av de sakerna är: 

- Vattenfyllda petflaskor i frysen som håller sig bra om vattenförsörjningen tar slut
- Konserver och annan mat som håller länge
- En batteriradio som kan ge dig information även om mobilnäten är utslagna
- Värmeljus, tändare, sovsäck och vinterkläder
- En eller flera ficklampor med batterier
- Kontanter, ifall att elen är utslagen och dina bankkort inte fungerar
- Hygienartiklar och förbandslåda, av förklarliga skäl

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du fått hem broschyren?