Lördag 25 Sep
Stockholm

Nyår 2018 kan bli sista med raketer på pinne – nya förbud 2019

Kanske sista året med klassiska fyrverkerier
Skärpta regler för fyrverkerier 2019. Foto: TT / Pixabay

Håll hårt i raketerna, för i år kan det bli sista nyåret med dem. Under sommaren 2019 kommer nya regler träda i kraft, som kommer göra det svårare för allmänheten att fira in det nya året som man brukar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Om bara mindre än en vecka ska det nya året ringas in, och det gäller även de nya reglerna för användning av fyrverkerier i Sverige.

Från och med nästa år så får raketer på pinne endast säljas till personer som har ett speciellt tillstånd. Som det ser ut nu kan alltså nyår 2018 bli det sista med raketer.

Det är inget nytt att man skärper till reglerna kring raketer, i flera år har man begränsat användandet. Men nu blir det hårdare regler för de som vill köpa raketer på pinne, som enligt Mitt i, skadar några hundra personer i landet varje år.

– Vi kommer att tillståndsbelägga alla raketer på pinne, säger Mikael Ekeberg, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Mitt i.

Sommaren 2019

Till sommaren 2019 införs nya föreskrifter och reglerna kommer troligen träda i kraft då. Efter det så kommer personer som vill köpa raketer på pinne behöva tillstånd från kommunen. Även återförsäljare får i sin tur endast sälja till de personer som har sådant tillstånd.

Man har förbjudit raketer förr, 2002 förbjöds smällare och 2014 förbjöds tyngre raketpjäser. Och alla förbud har införts med hopp om att minska skadestatistiken. Men trots att Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB, är positivt inställda till de nya reglerna så är man ändå orolig. Främst över den olagliga importen av fyrverkerier.

– Den finns kvar och internationell försäljning över internet är ett stort problem, säger Mikael Ekeberg till Mitt i.

Olaglig import

Det är nämligen så att försäljning av smällare är lagligt i andra länder. Så folk kan köpa fyrverkerier i exempelvis Polen, som en stor del av köpen över internet görs. Nu är tullen mer uppmärksam på importen, men det kan komma att krävas mer.

Tycker du att de nya reglerna är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela