Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför får du mer ångest under sommarmånaderna

Nyheter | 21/06/2018 10:31

Det är sommar, det är sol, folk åker på semester och gottar sig. Men det är inte lika härligt för alla. Flest personer har faktiskt ångest under sommarmånaderna. Nyheter24 träffade tjejerna bakom Ångestpodden för att prata om just det.

Psykisk ohälsa är vår tids största folksjukdom och inte minst bland unga människor växer den för varje dag som går. På tio år har psykisk ohälsa ökat hos unga vuxna, 18-24 år, med 70 procent, enligt Socialstyrelsen.

Statistiskt sett drabbas var fjärde person någon gång under sitt liv av någon form av psykisk ohälsa och ungefär tre personer om dagen i Sverige tar livet av sig.

Ångest
På tio år har psykisk ohälsa ökat hos unga vuxna, 18-24 år, med 70 procent. Bildkälla: Unsplash

Nyheter24 träffade tjejerna bakom Ångestpodden, Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg, för att prata om ångesten så många verkar få när sommaren är här.

Tjejerna är inte utbildade psykologer, läkare eller terapeuter. I podden pratar de utifrån deras egna erfarenheter och de bjuder ofta in gäster som de pratar om detta viktiga ämne.

Tidigare i sommar bad Ida och Sofie sina lyssnare att skicka in vad de hade mest ångest för nu under sommaren. 

– Majoriteten som svarade var tjejer som berättade att de mådde riktigt dåligt över sina kroppar, berättar Sofie. 

– Men också att du ska göra så mycket, du ska maxa schemat på något sätt och vara uppbokad varje timme. Och fan ta dig om du sitter inne när det är sol ute, säger Ida.

Ångest
Statistiskt sett drabbas var fjärde person någon gång under sitt liv av någon form av psykisk ohälsa. Bildkälla: Unsplash

Men det var inte bara tjejer som hörde av sig till Ångestpodden utan det var även många killar och framförallt hade de ångest för badsäsongen och att gå runt i badkläder.

– Det ligger som ett hopp inom alla att när sommaren kommer då kommer jag att bli glad. Det blir ljust, varmt och man kan vara spontan och härlig. Men sen när sommaren väl kommer märker man att det inte hjälper mot ångesten, säger Sofie. 

Men varför får så många ångest under sommaren? 

– Om man är en ensam person tror jag att ensamheten blir så mycket mer påtaglig när gemensamhet är så mycket i fokus, precis som på julen, säger Ida.

Se hela intervjun med Ångestpodden i klippet ovan.

Känner du att du vill söka hjälp för psykisk ohälsa eller självmordstankar så har Mind Självmordslinjen en öppen chatt och telefon dygnet runt – telefon 90101. Nationella Hjälplinjen finns också att ringa alla dagar klockan 13-21 på telefon 020-22 00 60.

Har du ångest?