Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stora skogsbränder runt om i landet – här är allt du behöver veta

- 17/07/2018, 09:52 -

På flera platser i landet brinner det kraftigt i skog och mark. Situationen beskrivs av räddningstjänsten som den värsta i modern tid i Sverige. Här är allt du behöver veta om bränderna.

Under måndagen gick räddningstjänsten ut med flera viktigt meddelande till allmänheten (VMA) om skogsbränder runt om i landet. Det brann på ett 40-tal ställen i Sverige, från Norrland till Skåne. SOS-alarm gick vid 11-tiden på måndagen ut med att det totalt rör sig om 67 skogsbränder som härjar i Sverige.

Situationen beskrivs av räddningstjänsten som extrem och är den värsta i modern tid i Sverige, skriver Aftonbladet efter uttalande från Jakob Wernerman. Sommarvädret har detta år var extremt och denna vecka upplever landet temperaturer över 30 grader. 

– Vi uppmanar alla räddningstjänster att vara beredda på att situationen kommer att bli allvarligare, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB, till Aftonbladet och fortsätter: 

– Resurser är begränsade och många räddningsledare vittnar om en situation som de aldrig har upplevt tidigare. De är i behov av akut hjälp.

Bränderna pågår runt om i landet men värst är det i Gävleborg, Dalarna och Jämtland. På dessa platser är läget kritiskt. Lokala räddningstjänster har jobbat frenetisk med att få kontroll på bränderna - utan att lyckas.

– Just nu rör det sig om ett 40-tal bränder som pågår i landet. Det handlar om sex markbränder och 36 skogsbränder, som är aktiva ärenden, säger Per Einerfors, vid SOS Alarms presstjänst, till Aftonbladet.

På fyra platser har ett så kallat VMA skickats ut skriver SVT

Dess är platserna där situationen är mest extrem:

Högbränna och Tallberg i Nordmalings kommun i Västerbotten län.

Det brinner i skog med snabb spridning och kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i direkt anslutning till området att evakuera. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.  

Älvdalens kommun, i Dalarnas län

Branden vid Trängslets skjutfält sprider sig hastigt mot nordväst. Räddningsledaren uppmanar boende och alla som befinner sig i området mellan skjutfältet och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget att snarast utrymma.

Härjedalens kommun, i Jämtlands län.

Det brinner i skogen vid Lillåsen, väster om sjön Amsen, med risk för snabb spridning till Olingsjövallen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma Olingsjövallen.

Olingdal och Härjåsjön i Härjedalens kommun, i Jämtlands län

Det brinner i skogsområden med risk för snabb spridning. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att utrymma området.

Kårböle, Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner i skog och mark. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län

Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Enskogen och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner i och runt omkring Enskogen i Ljusdals kommun och räddningsledaren uppmanar alla boende att evakuera på grund av branden som sprider sig snabbt.

Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län

Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att  utrymma. De som befinner sig i närområdet uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Trängslet och Dalarnas län

Branden vid Trängslet skjutfält sprider sig hastigt norr mot Härjedalen. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i skjutområdet att snarast utrymma.

Här är alla skogs- och markbränder i Sverige just nu. Bildkälla: Storstockholm brandförsvar

Söker hjälp hos EU

De enda länen som har förskonats från brand är i nuläget Skåne, Halland och Gotland, denna situation har gjort att man nu bett om hjälp från EU för att kunna bekämpa de rasande skogsbränderna. 

Förstärkning är nu på väg. Under morgondagen väntas två italienska brandflygplan landa i Örebro och ska enligt utsago vara behjälpliga i åtta dagar och räknar med att vara i drift under eftermiddagen. 

Flygplanen har en kapacitet att skopa upp 6 000 liter vatten åt gången, och förhoppningen är att de ska kunna hjälpa till att sätta stopp för de största bränderna där VMA har skickats ut. 

Redan under måndagen anlände norska brandbekämpningshelikoptrar för att hjälpa till. Jakob Wernerman förklarar för Aftonbladet att en helhetsbedömning kommer att göras när man avgör hur prioriteringen för de hjälpande planen ska se ut. De kommer utgå från deras bedömningar vad gäller hot mot liv och hälsa, samhällsviktig verksamhet samt risk för spridning till bebyggelse.

Bor du i något av områdena?