Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15 förnamn som fått avslag av Skatteverket senaste året

Nyheter | 26/06/2018 15:40

Skulle du vilja heta Påsen? Eller kanske Smulan? Inte? Kanske lika bra, för båda namnförslagen hade fått avslag av Skatteverket.

Har du tröttnat på ditt namn? Går du kanske runt och funderar på att byta namn helt och hållet? Då kanske det kan vara bra att veta att det minsann inte är säkert att du får det namnet du vill ha. 

För ett år sedan ändrades reglerna för namnbyten. Det blev då möjligt att byta förnamn flera gånger, och även reglerna för efternamn förändrades.

Enligt Skatteverket ökade ansökningarna om att byta efternamn rejält under 2017  – hela 51 654 stycken. Det kan jämföras med 2016, då siffran var 36 749, och 2015 då det bara var 27 140. 

– Frågan är om det kommer fortsätta öka. Många visste om att lagen skulle komma och gick runt och väntade på att få byta efternamn, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, till Nyheter24. 

Namnbyte regler
Vad skulle du vilja byta namn till? Bild:Nyheter24

Även inkomna ärenden för förnamn har ökat, men det är långt ifrån alla som får sitt önskenamn godkänt. 

– Ett förnamn får inte väcka obehag för den som bär namnet, men heller inte väcka anstöt för människor runt omkring. Det gör att vissa namn får avslag, säger Agneta Carlquist. 

Man får heller inte ha starkt religösa namn som inte är traditionella förnamn. Därav avslag på namn som Allah, Gudsman eller Messiah. Men här finns det undantag. 

– Jesus skulle jag säga är ett förnamn så det hade gått igenom, säger Agneta Carlquist. 

Så man kan säga att det är okej att hela Jesus men inte att heta Gud?

– Ja, så kan man säga. 

Kan man överklaga beslutet?

– Ja det kan man. Det är bara att skriva ett brev till förvaltningsdomstolen där man kortfattat beskriver sitt ärende och skriver med sitt personnummer. Det räcker med ett vanligt brev, man behöver ingen advokat eller så, säger Carlquist. 

Och bara senaste åren finns det ett och annat intressant namn som fått avslag. Här är 15 favoriter: 

Princess Sugar Doll

World Best

Påsen

Smulan

Superfastjellyfish

Y

D.

Vittumainen

Smultronpuss

Traktor Destruktor

Doll

Ford

Gudsman

Allah

Messiah

Vill du veta vad Jocke och Jonna funderar på att döpa sitt kommande barn till? Det kan du läsa om här!

Funderar du på att byta namn?