Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terroristdömde Munir Awad friges – efter åtta år i fängelse

- 27/12/2018, 09:05 -

Efter att ha spenderat de senaste åtta åren i fängelse, släpps nu den terroristdömde svenske medborgaren Munir Awad ut igen.

Det är alltså åtta år sedan terrordömde Munir Awad fick sin livstidsdom på tolv år, efter att ha stått åtalad för att ha planerat ett attentat mot tidningen Jyllands-Posten den 29 december 2010. 

Planen var att binda fast journalister och avrätta dem med automatvapen. 

Menar att han inte kände till detaljerna

I en intervju där Expressen träffat Munir berättar han att han inte kände till planerna för attentatet mot Jyllands-Posten. Munir vägrar ta på sig någon skuld för terrorplanerna. Han hade bara hört att "någonting var på väg att ske i Köpenhamn", men han visste inte inga detaljer. 

– Det var en icke namngiven person som kom till mig efter nattbönen. Han sa att det gällde en grupp som ska åka till Köpenhamn och kolla på ett arbete. Han tryckte på och sa åk, kolla vad det är och kom tillbaka. Han garanterade att ingenting var på väg att hända, säger Munir till Expressen.

Han vägrade uppge vem personen var under rättegången, då han menat att han inte ville ses som en tjallare i fängelset.

Tidigare kriminell

Munir Awad levde ett kriminellt liv under flera år och dömdes 2004 till villkorlig dom för att ha misshandlat en ordningsvakt. Men han berättar att han förändrade sitt beteende efter att hans lillebror gick bort. Det var då han började praktisera Islam.

Det var i november 2017 som Tidaholmsanstalten beslutade att placera Munir i isolering. De menade att det han försökte "påverka andra intagna på ett sätt som stör allvarligt ordningen". Han överklagade beslutet och fick till slut flyttas till Hällby.

– Det positiva med Tidaholm var att jag hade regelbundna besök, jag fick träffa mina barn obevakat, säger han till Expressen.

Frigivningen

Men vad han ska göra när han kommer ut i friheten vet han inte ännu.

– Det får man ta och fundera på ett bra tag. Jag har suttit här i åtta år. Jag har inte fått någon hjälp här med återanpassning. Jag har blivit motarbetad. Jag har inte fått möjlighet att förbereda mig, tvärtom, säger Munir Awad till Expressen.