Brandflyg från EU har varit A och O för att klara av att släcka bränderna i Sverige
Skogsbränderna i Sverige är svåra att släcka, snart blir Sverige utan hjälp från EU. - Foto: TT/Maja Suslin

Skogsbränderna i Sverige — EU skickar hem brandflygen

Sverige har den senaste tiden fått hjälp från flera andra EU-länder med brandflyg för att släcka de pågående skogsbränderna. Men nu kan det snart vara slut på den hjälpen.


Skogsbränderna i Sverige härjar i princip fritt samtidigt som räddningstjänst tillsammans med militär gör allt de kan för att stoppa bränderna. 

Sverige har under de senaste tiden fått hjälp från flera andra EU-länder med att släcka bränderna i form av både brandmän, brandbilar och brandflyg. Men nu ser det ut som att vi snart kommer att få klara oss utan de sistnämnda. 

Det var under en presskonferens som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, även kallad MSB, förklarade den rådande situationen med brandflygen. 

– Framförallt koncentrerar vi oss på Kårböle och Trängslet i Dalarna som fortfarande är utmanande. Vi får inget fortsatt stöd från EU-länderna eftersom brandriskläget och pågående bränder finns nere i EU säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, rapporterar SVT.

Idag är det två brandflyg från Italien och två från Portugal som hjälper till med den rådande situationen. De italienska kommer dock återvända till Italien redan under helgen. 

Sverige får hjälp från Turkiet

Men bara för att Italien skickar hem sina brandflyg behöver du inte få panik. Sverige kommer fortfarande få hjälp. Men istället för EU så är det Turkiet som kommer skickar brandflyg till Sverige. 

– Därför har vi vidgat vår förfrågan till civilskyddmekanismen och fått ett erbjudande av Turkiet om ett flygplan, som vi i dag har tackat ja till, säger Anneli Bergholm Söder, rapporterar SVT.

Du kanske undrar vad civilskyddsmekanismen är för något? Enkelt förklarat är det en överenskommelse, inom EU, att länder hjälper varandra vid större kriser och katastrofer, enligt Regeringskansliet.

Även om skogsbränderna fortsätter att gäcka räddningstjänsten så är läget under kontroll och för tillfället funkar taktiken som räddningstjänsten har.

– Vi har fortsatt god kontroll över de större bränderna. Begränsningslinjerna håller, säger Emma Nordwall, sakkunnig vid räddningstjänsten, skriver SVT.

MSB har just nu fyra fokusområde som de arbetar med dag som natt.
 
– Vi tittar på Gävleborg, Dalarna, Jämtland och bygger beredskap för att möta det väldigt intensiva brandriskläget som vi kommer att ha de närmaste dagarna, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, rapporterar SVT. 

Skogsbränderna i Sverige är fortfarande utom kontroll, de här artiklarna ger dig bättre koll på läget:

Polisen skulle stoppa eldning — fick sten kastat på bilden

Äntligen! Nu väntas regn i områden drabbade av skogsbränder

Brandrisken ökar i Sverige — flera nya områden i farozonen

Dramatiska bilderna visar kampen mot skogsbränderna i Sverige

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för skogsbränderna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Argentina vill ha Irans inrikesminister gripen

Förlust för SJ – skyller på vädret

Statliga tågoperatören SJ gjorde en förlust på 74 miljoner kronor under första kvartalet, vilket kan jämföras med en vinst på 48 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Älvsbyn rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 374, Bredsel.", skriver polisen på sin hemsida.

Protest mot Postnord-vd:ns lön – tjänar 935 000 i månaden: ”Stopp”

Postnords vd Annemarie Gardshol tjänar 935 000 kronor i månaden. Hennes höga lön och extrema löneökning har fått hård kritik från brevbärarna. "Hur rättfärdigar hon sin lön", skriver de i ett upprop.

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

1 timme sedan
Användningen av explosiva ämnen ökade under 2023 jämfört med åren innan och ligger nu i nivå med toppnoteringen från 2019, visar statistik från Polismyndigheten.

Nordea: Trycket på hushållen lättar

1 timme sedan
Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.