Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya beslutet: så mycket höjs p-böterna i Stockholm

- 11/12/2018, 11:50

Svårt att hålla reda på parkeringsreglerna i Stockholm? Då kan det vara läge att fräscha upp dem, för redan i vår står det nu klart att p-böterna ska höjas.

Bor du i Stockholm och är slarvig med parkering? Då har vi dåliga nyheter! Under måndagskvällen klubbade trafiknämnden igenom att höja p-böterna från och med 1 mars 2019.

Så mycket höjs böterna

Böterna höjs olika högt beroende på hur pass fel-parkerad du är. Den högsta höjningen ligger på 250 kronor.

Om du stannar eller parkerar på platser som är reserverade för rörelsehindrade, eller om dina felparkeringar är trafikfarliga eller trafikhindrande så höjs boten från 1200 kronor till 1300 kronor, vilket är maxtaket.

Boten för mindre trafikstörande och hindrande uppställning, som att stanna eller parkera på avgiftsbelagda parkeringsplatser utan att betala höjs från 750 kronor till 900 kronor.

Och boten för trafikstörande eller hindrande parkering, till exempel som att ställa bilen där det är stoppförbud, höjs från 850 kronor till 1100 kronor.

Hoppas dra in 85 miljoner

Att parkera fel kostade stockholmarna hela 314 miljoner kronor år 2016. Och 2017 blev det ännu dyrare, då intäkterna höjdes till 336 miljoner kronor. Nu hoppas man att dra in hela 85 miljoner extra på felparkerade bilar under 2019. 

Men enligt Expressen tror trafikkontoret att intäkterna inte kommer att höjas riktigt så mycket, utan kommer höjas med 74-75 miljoner kronor mellan 1 mars – 31 december 2019.

Hur man ska gå till väga är ännu inte bestämt, men det som står fast är att det ska bli dyrare att felparkera. I början av nästa år kommer ett beslut att tas i fullmäktige. 

Kan bli ännu högre

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vill egentligen gå över statens tak som ligger på 1300 kronor. 

– Vi tycker att det borde vara högre när det gäller de mest trafikfarliga felparkeringarna, säger Helldén till Dagens Nyheter.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att det är orimligt att få in ytterligare 85 miljoner kronor på parkeringsavgifter.

– Det är fullständigt absurt. Det kommer inte att gå, säger han till Dagens Nyheter.


Hur ser det egentligen ut med trafikbrotten runt om i Sverige? Är vissa län bättre än andra på att köra bil? Nyheter24 har gått igenom statistik från Brottsförebyggande rådet.

Bil