Nu är det bestämt att det ska bli högre p-böter
Det kommer bli dyrare att parkera fel i Stockholm - Foto: isabell Höjman/Janerik Henriksson/TT

Nya beslutet: så mycket höjs p-böterna i Stockholm

Svårt att hålla reda på parkeringsreglerna i Stockholm? Då kan det vara läge att fräscha upp dem, för redan i vår står det nu klart att p-böterna ska höjas.


Bor du i Stockholm och är slarvig med parkering? Då har vi dåliga nyheter! Under måndagskvällen klubbade trafiknämnden igenom att höja p-böterna från och med 1 mars 2019.

Så mycket höjs böterna

Böterna höjs olika högt beroende på hur pass fel-parkerad du är. Den högsta höjningen ligger på 250 kronor.

Om du stannar eller parkerar på platser som är reserverade för rörelsehindrade, eller om dina felparkeringar är trafikfarliga eller trafikhindrande så höjs boten från 1200 kronor till 1300 kronor, vilket är maxtaket.

Boten för mindre trafikstörande och hindrande uppställning, som att stanna eller parkera på avgiftsbelagda parkeringsplatser utan att betala höjs från 750 kronor till 900 kronor.

Och boten för trafikstörande eller hindrande parkering, till exempel som att ställa bilen där det är stoppförbud, höjs från 850 kronor till 1100 kronor.

Hoppas dra in 85 miljoner

Att parkera fel kostade stockholmarna hela 314 miljoner kronor år 2016. Och 2017 blev det ännu dyrare, då intäkterna höjdes till 336 miljoner kronor. Nu hoppas man att dra in hela 85 miljoner extra på felparkerade bilar under 2019. 

Men enligt Expressen tror trafikkontoret att intäkterna inte kommer att höjas riktigt så mycket, utan kommer höjas med 74-75 miljoner kronor mellan 1 mars – 31 december 2019.

Hur man ska gå till väga är ännu inte bestämt, men det som står fast är att det ska bli dyrare att felparkera. I början av nästa år kommer ett beslut att tas i fullmäktige. 

Kan bli ännu högre

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) vill egentligen gå över statens tak som ligger på 1300 kronor. 

– Vi tycker att det borde vara högre när det gäller de mest trafikfarliga felparkeringarna, säger Helldén till Dagens Nyheter.

Oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menar att det är orimligt att få in ytterligare 85 miljoner kronor på parkeringsavgifter.

– Det är fullständigt absurt. Det kommer inte att gå, säger han till Dagens Nyheter.


Hur ser det egentligen ut med trafikbrotten runt om i Sverige? Är vissa län bättre än andra på att köra bil? Nyheter24 har gått igenom statistik från Brottsförebyggande rådet.

Bil
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.