Polis sköt ihjäl man med Down syndrom som rymt hemifrån med sin leksakspistol
Polisen sköt ihjäl man som bar på leksakspistol - Foto: TT

Polisen sköt ihjäl 20-årig man med Down syndrom

Imorse rapporterades det att en 20-årig man skjutits till döds av polis i Stockholm. Mannen hade Down syndrom och autism, och hade rymt hemifrån med en leksakspistol.​


Mannen som sköts imorse hade Down syndrom samt autism. Hans mamma har i en intervju med Aftonbladet berättat att läkare bedömt sonen befinna sig på en treårings nivå. Hon fortsätter beskriva sin son som väldigt snäll, klok och att han var väldigt omtyckt av vänner i både skola och på kollo. 

– Han var älskad av alla, säger mamman till Aftonbladet.

Eric rymde hemifrån, vilket enligt hans mamma inte tillhörde ovanligheterna.

– Vi är helt förstörda, vi är i chocktillstånd. Jag kan inte förstå att det är sant.

Fler än en som sköt

Enligt källor till Aftonbladet ska det varit tre poliser som ska ha använt sina vapen och avlossat skott, och det har bekräftats av åklagare att det faktiskt var fler än en polis som sköt. 

– Det är fler än en polis som har avlossat skott, säger Särskilda åklagarkammaren chefsåklagare Martin Tidén, till Aftonbladet.

20-åringen hade med sig sitt leksaksvapen när han rymde, och påstås ha haft det på sig när polisen fann honom. Efter att ha blivit skjuten fördes han till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Han avled runt 06.00 på torsdagsmorgonen.

– Det var ju förstås väldigt olyckligt att han av någon outgrundlig anledning hade med sig det. Men varför måste man skjuta ihjäl honom? Ett barn med Down syndrom, och autistiskt. Hur skulle han kunna vara så hotfull? Det finns inte, säger mamman till Aftonbladet.

Händelsen utreds nu av särskilda åklagarmyndigheter, skriver Aftonbladet. 

Skotten avlossades klockan 03.48 på torsdagsmorgonen i Vasastan, efter att 20-åringen ska ha gått omkring och visat en pistol för boende på platsen. Men det visade sig senare vara en plastkopia.

Förundersökning inledd

I ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten meddelar de att en förundersökning om tjänstefel har inletts. Ingen polis är än så länge misstänkt för brott, skriver Aftonbladet.

En annan som rymde hemifrån mitt i natten var 5-åriga Tova, som längtade efter sin bästa vän Olle, läs mer om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om händelsen?
Tack för din röst!