Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Springmasken smittar rekordmånga – nu är medicinen slut

- 01/09/2018, 15:12 -

Har du eller någon du bor med extrem klåda i stjärten? Ja, då kan det tyvärr vara springmask – 2018 kan komma att bli ett rekordår för tarmparasiten.

Antalet drabbade av tarmparasiten springmask har ökat explosionsartat de senaste åren – och 2018 kan bli ett rekordår, rapporterar P4 Halland.

Parasiten drabbar allt fler och framförallt barn i olika åldrar i samband med terminstart på förskola och skola.

Johan Lindh är parasitolog på Uppsala Universitet. Han menar att mätningar visar att det kan bli ett rekordår i år.

Slut på medicin i hela landet

Kliar det i rumpan? Ja, då kanske du har springmask. Men oturligt nog är det helt slut på det receptfria läkemedlet. Hyllorna står tomma på alla apotek i hela landet. Så om du behöver medicin får du uppsöka läkare för att få ett receptbelagd läkemedel.

– Det ställer till det för många kunder som kanske behöver uppsöka läkare för att få något receptbelagt istället, säger Sara Nordin som är apotekstekniker på Kronans Apotek i Halmstad till P4 Halland.

Ända sedan den sista juli har det receptfria läkemedlet varit helt slut. Men de tror att en leverans är på ingång – den 17 oktober.

Symptom

Egentligen behöver inte springmask ge några symtom. Man kan ha springmask utan att märka av det. Men vanligast är att det kliar väldigt intensivt i rumpan, mest på kvällen och natten. Vilket resulterar i att barn kan få svårt att somna eller sova dåligt.

Hur smittar det?

Har du precis ätit? Då kanske du ska hoppa över det här stycket, för nu blir det magstarkt. Parasiten smittar genom att man får i sig maskens ägg i munnen. Då utvecklas de till larver i magsäcken, och därefter rör sig de vuxna maskarna sig till ändtarmen där de lägger nya ägg. 

Äggen kan spridas genom fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder. Äggen kan överleva i minst ett par veckor utan en värd.

Behandling

Man behandlar springmask med ett receptfritt läkemedel du kan köpa på apoteket, fast inte just nu då. Om ni bor flera i hushållet så är det lika bra att hela gänget genomgår en behandling, för att vara på den säkra sidan. Maskarna dör av medicinen, men inte äggen. Så upprepa behandlingen efter två veckor ungefär.

Källa: 1177 Vårdguiden