Springmasken smittar rekordmånga – nu är medicinen slut

Har du eller någon du bor med extrem klåda i stjärten? Ja, då kan det tyvärr vara springmask – 2018 kan komma att bli ett rekordår för tarmparasiten.


Antalet drabbade av tarmparasiten springmask har ökat explosionsartat de senaste åren – och 2018 kan bli ett rekordår, rapporterar P4 Halland.

Parasiten drabbar allt fler och framförallt barn i olika åldrar i samband med terminstart på förskola och skola.

Johan Lindh är parasitolog på Uppsala Universitet. Han menar att mätningar visar att det kan bli ett rekordår i år.

Slut på medicin i hela landet

Kliar det i rumpan? Ja, då kanske du har springmask. Men oturligt nog är det helt slut på det receptfria läkemedlet. Hyllorna står tomma på alla apotek i hela landet. Så om du behöver medicin får du uppsöka läkare för att få ett receptbelagd läkemedel.

– Det ställer till det för många kunder som kanske behöver uppsöka läkare för att få något receptbelagt istället, säger Sara Nordin som är apotekstekniker på Kronans Apotek i Halmstad till P4 Halland.

Ända sedan den sista juli har det receptfria läkemedlet varit helt slut. Men de tror att en leverans är på ingång – den 17 oktober.

Symptom

Egentligen behöver inte springmask ge några symtom. Man kan ha springmask utan att märka av det. Men vanligast är att det kliar väldigt intensivt i rumpan, mest på kvällen och natten. Vilket resulterar i att barn kan få svårt att somna eller sova dåligt.

Hur smittar det?

Har du precis ätit? Då kanske du ska hoppa över det här stycket, för nu blir det magstarkt. Parasiten smittar genom att man får i sig maskens ägg i munnen. Då utvecklas de till larver i magsäcken, och därefter rör sig de vuxna maskarna sig till ändtarmen där de lägger nya ägg. 

Äggen kan spridas genom fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder. Äggen kan överleva i minst ett par veckor utan en värd.

Behandling

Man behandlar springmask med ett receptfritt läkemedel du kan köpa på apoteket, fast inte just nu då. Om ni bor flera i hushållet så är det lika bra att hela gänget genomgår en behandling, för att vara på den säkra sidan. Maskarna dör av medicinen, men inte äggen. Så upprepa behandlingen efter två veckor ungefär.

Källa: 1177 Vårdguiden

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.