Efter mansfria festivalen: 0 anmälda brott

Förra helgen ägde den mansfria festivalen "Statement Festival" rum. Och trots att det anmäls cirka 7.5 sexualbrott per festival i landet har inget sexualbrott anmälts på festivalen.


Förra året blev det en riktig skräll när programledaren och komikern Emma Knyckare annonserade att hon skulle hålla i den mansfria festivalen Statement. Något som du kan läsa mer om här.

Det var efter en mängd rapporter om sexuellt ofredande, våldtäkter och övergrepp mot kvinnor på festivaler som Knyckare lade upp ett inlägg på Facebook där hon annonserade att den mansfria festivalen skulle bli av. 

– Övergrepp begås av män och det var ju det vi ville testa. Vad händer om man tar bort det? sade Emma Knyckare då till SVT.

"Då var saken biff. Nästa sommar kommer Sveriges första mansfria rockfestival att se dagens ljus" skrev hon i inlägget som snabbt blev viralt. 

Samtidigt som inlägget möttes av kritik var det tusentals som såg fram emot festivalen och som erbjöd sin hjälp med att få igång den. 

Emma Knyckare. Foto: Adam Ihse / TT

– På några timmar blev det värsta grejen. Uppemot tusen personer har hört av sig och vill bidra, med alltifrån pr till städhjälp, sa Emma i en intervju med DN. 

Och snabbt blev festivalen ett faktum. 

Med artister som Beatrice Eli, Cleo, Rebecca & Fiona och Loreen så ägde festvalen rum mellan den 30 augusti och 1 september. 

Bland besökarna fanns 5 000 kvinnor, transpersoner och ickebinära. 

"Kan inte hitta något"

Och något som är att anmärka är att inte ett enda brott har anmälts, enligt DN

– Nej, jag kan faktiskt inte hitta någonting, säger Thomas Pettersson på polisen i region Väst till SVT Väst.

Självklart kan anmälningar komma i efterhand. Men nu, 7 dagar efter, har alltså inget anmälts ännu. 

Förra året rapporterades 150 sexualbrott på 17 av 20 festivaler som granskades av Metro. Det innebär ett snitt på 7.5 anmälda sexualbrott per festival.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är bra med mansfria festivaler?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.