Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så många svenskar har skulder hos Kronofogden

- 13/09/2018, 20:22

Att hamna hos Kronofogden är verkligen inte roligt, men det är faktiskt vanligare än vad man kan tro.

Att hamna hos Kronofogden är verkligen inte kul. Och den där ynka summan för exempelvis en SMS-biljett som du glömt att betala kan bli sjukt mycket större med alla påminnelseavgifter och ränta. 

Men det är faktiskt relativt vanligt att hamna hos Kronofogden. Statistik från 2017 visar att ungefär var tjugonde svensk har en skuld hos Kronofogden. 

Den genomsnittliga skulden för personer som hade ett ärende hos Kronofogden 2017 låg på hela 188 500 kronor. 

Plånbok och nycklar ligger på ett bord
Antalet räkningar som hamnar hos Kronofogden har ökat. Bildkälla: Rachel Nickerson/Unsplash

I ett pressmeddelande skriver Kronofogden att de såg en ökning med cirka 10 procent under första halvåret 2018 med obetalda räkningar som skickas vidare till dem i jämförelse med första halvåret 2017. Den största ökningen hittas i åldersgrupperna 18 till 34 år samt bland pensionärer (65 år och över).

Att shopping på olika hemsidor är en bov i dramat är ganska tydligt, då antalet krav kopplade till näthandel har ökat främst bland unga. 

– Rent krasst är fakturaköp att betrakta som en kredit, vilket kan inbjuda till köp som man egentligen inte har råd med, säger Andrea Gleerup, enhetschef på Kronofogden i pressmeddelandet

Vanligare att män har skulder

Om man tittarna närmare på vilka som har skulder kan man tydligt se att det är vanligare att män har skulder hos Kronofogden än att kvinnor har det. Män står för 66 procent av skulderna under 2017.   

Tittar man närmare på åldersgruppen 18 till 25 år som har skulder hos Kronofogden så var det totalt under 2017 nästan 33 500 stycken. Av dessa var 69 procent män. 

Har du en skuld hos Kronofogden?