Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

7 tips hur du färgar håret hemma bäst

- 23/09/2018, 16:46

Sommaren är över och du känner att du kanske vill fräscha upp din hårfärg efter att solen blekt det. Men plånboken ekar tomt efter semestern och du känner att du inte kan lägga pengar på det. Lugn, här är 7 tips hur du färgar håret hemma bäst.

Att gå till frisören för att både klippa och färga håret kan vara dyrt och att färga håret hemma kanske känns svårt och krångligt? Det behöver det inte bara här är nämligen 7 tips på hur du lyckas med att färga ditt hår hemma på bästa vis.

1. Otvättat hår ger bättre resultat

Tänk på att färgen fäster bättre på torrt och otvättat hår och kommer då också att hålla längre. Varför? Jo när du har nytvättat hår så saknar håret de naturliga oljorna som också får färgen att fästa bättre. Så vänta hellre några dagar med att färga håret efter att du tvättat det. 

2. Läs noga hur du ska göra

Att läsa instruktionerna är A och O, du kan inte bara dra i färgen i håret och hoppas på det bästa. Det är viktigt att ha koll på alla stegen och det kan vara olika beroende på om du ska färga hela håret eller bara utväxten. Så läs noga igenom instruktionerna innan du startar. 

Kvinna med långt lila hår
Tänk på att färgen fäster bättre på torrt och otvättat hår och kommer då också att hålla längre. Bildkälla: Unsplash

3. Akta kläder och smycken

Ta av dig kläder och smycken du är rädd om innan du börjar färga håret. Se också till att skydda dina händer med plasthandskar och visste du att lite vaselin runt hårfästet och på öronen förhindrar att du får färgfläckar. Lägg en handduk över axlarna sen är du redo!

4. Dela upp håret

Ett tips som Damernas Värld ger är att dela upp håret i olika partier så att färgen fördelas jämt och du kommer inte missa något ställe. Att använda en kam för att dela upp det är lättast.

Kvinna med långt brunt hår
När du färgar håret hemma ska du försöka att färga det så nära din hårfärg som möjligt för bästa resultat. Bildkälla: Unsplash

5. Testa dig fram

Välj rätt nyans för dig. Vill du att det ska se så naturligt ut som möjligt? Då ska du välja en färg som ligger så nära din hudton som möjligt. Om du är osäker på hur färgen kommer att se ut så kan du börja med att testa att göra en slinga i nacken. Om färgen inte skulle kännas rätt är slingan ganska lätt att dölja.

6. Se upp för klor

Gillar du att plaska runt i pooler så får du se till att undvika det ett tag efter att du färgat håret. Vattnet i en klorbehandlad pool öppnar nämligen hårsäckarna och mineraler från kloret kan tränga in i hårstråna och och påverka ditt nyfärgade hår negativt. 

7. Efterbehandling

När du färgar ditt hår så tar också hårstråna skada. För att behålla ditt hår i bästa skick se till att använda inpackning regelbundet.

Färgar du håret hemma?