Besökare på världsutställningen om Titanic / Bild från filmen Titanic från 1997
Nu kan du gå ombord på Titanic - Foto: Bildkälla: Nordic Exhibitions / Merie Wallace AP/Paramount Pictures/20th Century

Nu kommer Titanic till Göteborg

Många av oss minns säkert fortfarande kärlekshistorien om Jack och Rose i filmen Titanic. 21 år efter filmens premiär, kan du nu uppleva hur det var på det legendariska fartyget RMS Titanic från 1912 till Göteborg.


Det har gått 106 år sedan fartyget Titanic sjönk i det iskalla vattnet i Nordatlanten efter kollisionen med ett isberg. Ombord fanns 2 207 personer och 1 946 miste livet. 

Nu kommer chansen att få uppleva det historiska fartyget på nära håll, då världsutställningen Titanic The Exhibition öppnar idag.

Enligt arrangören är det dock mycket mer än bara en utställning, det är en upplevelse där du får känna av hur det var att befinna sig på det världsberömda fartyget.

Men du kan vara lugn. Du bjuds inte in till ett iskallt hav, utan kan gå ombord på föreställningen i varma Galleri Fredstan i Göteborg.

Historier med svensk anknytning

Utställningen berättar om öden ombord med 200 originalföremål och flera återskapade interiörer i naturlig storlek från skeppet. 

Med hjälp av en autoguide kan besökare följa med tillbaka i tiden på skeppets första och sista färd i en känslomässig resa.

Många av historierna från Titanic har svensk anknytning eftersom att färden begav sig under samma tid som många svenskar utvandrade till Amerika. 

Detta är något som tydligt framkommer i filmen om Titanic från 1998. Du kanske minns scenen när Rose får följa med Jack ner till en fest i tredje klass och får frågan "talar fröken svenska?".

Eller i början av filmen när Jack vinner pokerspelet som gör att han vinner sin biljett ombord på lyxfartyget. Han har då spelat mot två svenskar som blir förbannade över att förlora och den ena svensken säger "Förbannade idiot!" till sin svenske kompis Sven.

De svenska referenserna i filmen är alltså inte något som bara är taget från luften.

Svenska var nämligen det andra största språket ombord på det som kallades det osänkbara 269,08 meter långa fartyget.

Många kan identifiera sig

Världsutställningen har redan setts av 2 miljoner personer efter att den redan har slagit hamn världen över i exempelvis Berlin, Madrid, Kiev och Mexiko.

– Utställningen kommer närmast från Skellefteå där den lockade hela 55 000 besökare, berättar Stefan Papangelis, VD för Nordic Exhibitions & Events i ett pressmeddelande.

Det verkar onekligen vara en historia som lockar väldigt många.

– Många människor i alla ålderskategorier kan identifiera sig med de människor som reste. Det i kombination med det ständiga intresset till succéfilmen Titanic som kom ut för hela 21 år sedan gör att fascinationen för världens mest omskrivna fartygskatastrof består trots 106 år efter händelsen, säger Mattias Zingmark som är Marketing Director på Nordic Exhibitions & Events till Nyheter24.

Utställningen välkomnar gäster från idag den 21 september fram till den 31 mars 2019 i Galleri Fredstan på Södra Hamngatan 55 i Göteborg.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du se utställningen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 18 april

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.