Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu har vintern kommit till Sverige

- 28/09/2018, 20:43

Vintern har officiellt kommit till Sverige, inte i hela landet men i området Stekenjokk har den i alla fall anlänt.

Har du gått och längtat efter kylan under de varma sommarmånaderna? Kanske har du till och med tänkt att det skulle vara skönt med vinter? Ja då har din önskan precis gått i uppfyllelse, för nu har vintern anlänt till Sverige.

Och självklart pratar vi inte om hela Sverige utan ett specifikt område. Så vilket område har redan nu fått vinter ? Stekenjokk i Strömsunds kommun, något som SVT har rapporterat om tidigare.

Är det ovanligt att vintern kommer redan i september? Ja faktiskt, för enligt SMHI är det normalt att vintern anländer till Stekenjokkområdet runt den 15 oktober. 

Så längtar du efter vintern så är det till Stekenjokk som du ska ta dig till, till helgen.

När är det vinter?

Men när räknar man egentligen att vintern är här? Den officiella definitionen lyder att dygnsmedeltemperaturen ska vara under noll grader, fem dygn i sträck. Därefter räknar man vinterns ankomst från det första dygnet av de fem första vinterdagarna. 

Mätstationen i Stekenjokk blev alltså den första stationen i Sverige som uppmätte vintertemperatur, fem dygn i sträck. Vilket datum det blev vinter i Stekenjokk? Den 23 september.  

Är det dags att byta till vinterdäck?

När vintern anländer så är det även dags att börja fundera på när du ska byta till vinterdäck på bilen. Så är det dags nu? Ja, i Stekenjokk och närområdet så är det nog dags att börja tänka på refrängen.

Det är nämligen så att när det råder vinterväglag så måste du ha vinterdäck på bilen. Och ska man lita på den officiella definitionen för vinterväglag, vilket man ska, så är det nog snart dags för vinterdäck snart.

"Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."

Nyheter24 har tidigare skrivit om en ny lag för vinterdäck som snart kommer att börja gälla. Vill du veta mer om den så kan du läsa artikeln här.

Har du längtat efter vintern?