Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

34-åring förfalskade sedlar – hade inte råd att betala hyran

Nyheter | 09/10/2018 20:48

En man i 34-årsåldern förfalskade stora mängder 200-lappar för att betala sin hyra. Men det gick inte riktigt som han hade tänkt sig. Nu har han dömts.

En man i 34-årsåldern hade det kärvt med pengar och när han sen insåg att de inte skulle räcka för att betala hyran så kom han på en idé.

Idén? Mannen beslutade sig för att sedelförfalskning skulle rädda hans situation och började därför att förfalska 200-lappar, vilket Mitt i Stockholm var först med att rapportera om. 

Hemma i lägenheten

Mannen hade gjort allt från att låna pengar från vänner och bekanta till att sälja sina saker för att lösa sin ekonomiska situation. När pengarna ändå inte räckte till så beslutade han sig för att istället kopiera sedlar, i valör 200. 

Så hur gick mannen tillväga? Han använde sin kopiator hemma i lägenheten och började kopiera tills dess att 200-lappen blev tillräckligt lik en riktig sedel. Därefter gjorde mannen justeringar i programmet paint. På 200-lappen finns det även en del som glänser, där använde mannen en glitterpenna för att få till likheten vilket verkar ha förvirrat flera butiker.

Mall of Scandinavia

Den 34-åriga mannen tog sig sedan till Mall of Scandinavia med de förfalskade sedlarna. Väl där gick mannen in i minst fyra olika butiker där han lyckades köpa varor med förhoppningar om att få tillbaka växel i kontanter.   

När mannen anlände till den femte butiken blev biträdet i butiken misstänksam och nekade betalningen. Mannen kunde senare gripas av civila butikskontrollanter och ordningsvakter. 

Mannen har i förhör berättat att hälften av hans utskrifter blev bra men att han även fick slänga många kopior. Hela grundtanken ska ha varit att kopiera sedlar till ett värde av 10 000 till 12 000 kronor för att betala hyran.

Ingången till Mall of Scandinavia.
Mannen försökte handla med sina falska sedlar på Mall of Scandinavia. Bildkälla: Henrik Holmberg/TT

Dom

34-åringen har erkänt att han har begått brotten och har nu fått sin dom. Mannen ska enligt Mitt i Stockholm ha dömts till fyra fall av bedrägeri och ett fall av penningförfalskning. Straffet? Skyddstillsyn.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tavla som såldes för 8 miljoner kronor. Men den visade sig senare vara falsk. Vill du veta mer? Läs hela historien här.

Har du varit på Mall of Scandinavia?