Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

5 katastrofer som kan leda till jordens undergång nu

- 18/10/2018, 18:44

Det finns många profetior och falska apokalyps-teorier om hur jorden till slut kommer att gå under. Finns det något sätt som vi människor kan påverka undergången eller är det helt kört? Nyheter24 vet!

Vi har nog alla oroat oss en eller flera gånger om när, var och hur jorden kommer att gå under. Det finns många profetior och falska apokalyps-teorier om hur jorden till slut kommer gå under. 

Det som kan orsaka jordens undergång är många och det kan hända redan imorgon.

Här är 5 katastrofer som kan leda till jordens undergång nu:

1. Jorden träffas av en komet

Forskare har gått ut med varningar att hela mänskligheten är i fara om vi fortsätter i den takten som vi gör idag. Att en komet kan träffa jorden är inget nytt. Hur lång tid innan kan man få reda på att just en komet kommer att träffa jorden? En realistisk förvarning är ungefär några veckor – dock kan vi inte göra något för att förhindra det.

2. Supervulkan får utbrott

Nyheter24 har tidigare skrivit om supervulkanerna som kan sluka en stor del av vår jord. Lokalt kommer förödelsen att vara stor och både jordbruk och levande varelser kan slås ut helt. Det vi kan göra är att evakuera de som är i fara.

Rödlysande planet
Månen fotad från jorden. Bildkälla: Unsplash

3. Hypernova

Ni har säkert hört flertalet gånger att jordens ozonskikt blir sämre för varje år. Vi människor använder produkter som släpper ut två farliga ämnen – CFC och haloner. Dessa två förstör och bryter ner ozonskiktet. 

Ozonskiktet kan förstöras på fler sätt. Om en stor stjärna exploderar och utsänder gammastrålning så kan ozonskiktet förstöras för flera år. 

4. Kollision med planeten Mars

Om vår grannplanet Mars skulle träffa oss så skulle det bli förskjutningar i vårt solsystem. Allt liv kommer då att utplånas och jorden kommer att ändra utseende helt. Detta kommer dock att hända om flera miljoner år enligt Illustrerad vetenskap.

Den här kollisionen kan jämför med vår tidiga jords kollission med planeten Theia. Theia kretsade kring solen och sedan kolliderade den med vår tidigare jord. Både jorden och Theia blev sönder i flera bitar. Dessa bitar sägs ha blivit vår nutids jord och måne. Om Theia hade kolliderat rakt på med jorden så hade det lett till att båda planeterna förstörts.

5. Asteroidkrasch med jorden

Det är inte bara kometer som kan krascha med jorden utan också asteroider. En asteroid är tyngre med långsammare än en komet, konsekvenserna blir dock inte mindre. Om det blir en kollision på land kommer en gigantisk krater att skapas. Om asteroiden slår ner i havet kommer miljontals människor dö av tsunamin som då kommer att bildas. En asteroid kan upptäckas i tid och försök till att knuffa den ur kurs kan rädda jorden. 

Är du rädd för att jorden ska gå under snart?