Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar för väderkaos – här drar snön och regnet fram

Nyheter | 22/10/2018 15:00

SMHI har gått ut med en klass 1-varning. Under tisdagen och onsdagen blåser kraftiga vindbyar över Sverige. Men det är inte bara regn, vi kommer även få känna på snön.

Nu är det dags att hålla i sig, väderkaos är på ingång.

Hårda vindbyar

Att den eviga sommaren är över är ingen nyhet, men nu väntar väderkaos. SMHI har utfärdat en klass 1-varning, och den ska man ta på allvar.

Det kommer bli riktigt blåsigt i veckan när kraftiga vindbyar blåser in över Hallands och Skåne län. Men även Östersjöns kust kommer att bli drabbad av blåsten.

Träd kan knäckas

Det är redan på tisdag morgon som det är dags att hålla i sig, för det kommer så hårda vindar att till och med träd kan knäckas. Och kör du en lastbil eller annat högt fordon kan det bli problem.

Värst kommer det att vara under tisdagen och onsdagen i södra och mellersta Sverige, där det kan blåsa upp till 21-24 meter per sekund.

– Gotland får riktigt hårda vindar, det kan bli stormstyrka i byarna, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca, rapporterar Aftonbladet.

Kommer från Norge

Lågtrycket som blåser in över Sverige kommer från Norge och kommer fortsätta röra sig österut mot Östersjön. Men eftersom Sverige ligger där emellan kommer vi få känna på de kraftiga vädret, i förbifarten.

Regn och snö

Men något som vi verkligen inte var beredda på är att det inte bara är otäckt regnoväder som kommer. Vi kommer även i norra Sverige få känna på snön. Ja, du läste rätt, ovädret kommer innebära snöfall.

– Det berör egentligen hela Svealand och Götaland. Från södra Norrland och uppåt kan regnområdet övergå i snö. Det är fortfarande osäkra detaljer kring fredagens lågtryck och den kalla luften som drar ner över landet. Det kan hända att det blir snö så långt söderut som Örebro län och Västmanland, säger Erik Rindeskär till Aftonbladet.

Över en decimeter snö

Det kan behövas dras på mössa, vantar, kängor, långkalsonger, ja rubbet! För enligt Expressen kan SMHIs varning innebära att det kan bli snö. Och inte lite heller, i Ludvika kan det bli upp till hela en decimeter snö. 

– Det är vanskligt att uttala sig redan, men nederbörden i bakslängen på lågtrycket skulle kunna komma som snö, förklarar Johan Groth som är meteorolog vid väderinstitutet Storm, till Expressen.

Men vad kan man egentligen om vädret? Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz om vad man kan om vädret. Vad kan du? Här kan du göra quizet.

Tycker du om kyla?