Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Massor av snö och kyla – årets vinter kan bli en vargavinter

Nyheter | 25/10/2018 09:29

Nu kommer en unik tremånadersprognos som visar att vintern kan komma tidigt i år och att den kan föra med sig riktigt mycket snö.

Det är mindre än två månader kvar till julafton och man börjar riktigt känna hur vintern kryper närmare. I norr har snön redan fallit flera gånger, och redan till helgen kan säsongens första snö falla i de södra delarna av landet enligt SMHI.

Danska meteorologiska institutet, DMI, kommer nu med en unik tremånadersprognos som visar hur resten av vintern blir, det skriver Expressen. November bjuder inte på några speciella överraskningar utan då verkar vädret blir normalt. 

Men december kan bli kylig och DMI har även sett att det under julmånaden kan falla snö. Men de säger också att det kommer mildare väder under månaden och att det överlag kommer landa på en normal medeltemperatur för december. 

Rikligt med snö

DMI har sett att det under vintern kan byggas upp ett högtryck över norra Skandinavien, Arktis och den västliga delen av Sibirien. Högtryck på vintern kan leda till kyla som kommer styra vädret och pressa ner kall luft från norr. 

En av följderna kan bli att det kan falla rikligt med snö, skriver DMI. Det kan med andra ord bli en riktig vargavinter med kyla och snöfall. 

Till Expressen säger Johan Groth på väderinstitutet Storm att det kan vara mycket svårt att säga hur vädret kommer bli hela tre månader framåt. 

– De kan absolut ha rätt, men den kan lika gärna ha fel. Det finns väderinstitut som med ny forskning som grund försöker se så långt fram som tre månader i tiden. Men jag har svårt att sätta tilltro till dem, forskningen är helt enkelt inte där ännu, säger han till Expressen

Gillar du vintern?