På tisdagen väntas rikliga mängder snö
På tisdagen väntas rikliga mängder snö - Foto: Johan Nilsson / TT

Nu kommer snöovädret – 14 varningar från SMHI

På tisdagen väntas det komma hela 25 centimeter snö och bli problem med ishalka runt om i landet. SMHI har utfärdat hela 14 varningar för snöfallet.


Nu har ett riktigt snöoväder dragit in över Sverige. Halka, hårda vindar och mängder av snö väntas ställa till problem på tisdagen. SMHI varnar nu för busvädret.

Hela 14 stycken klass 1-varningar för snöfall hade på tisdagsmorgonen utfärdats i landet, främst i norra Svealand och längre norrut. SMHI hade även utfärdat klass 1-varningar för kuling runtomkring Sveriges kuster. 

– Det kan komma uppåt tre decimeter snö, sa Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca, under måndagskvällen till Aftonbladet.

Kan övergå i regn

Det är ett stort nederbördsområde som rör sig fram över landet på tisdagsmorgonen och på vissa platser kan varmare luft söderifrån göra att snöfallet övergår i regn. 

Det varierar lite i hur mycket det kommer att snöa. I de norra delarna av Värmland kan det komma nästan 15 centimeter snö, men det är ingenting mot de 25 centimeter som väntas falla i Jämtland och Västerbotten på tisdagseftermiddagen, skriver Aftonbladet

Det ska komma mycket snö och bli halt. Bildkälla: Johan Nilsson / TT

Kan bildas ishalka

Trots det stora nederbördsområdet med snö och regn så är det ganska milt i större delen av landet. I Norrland kan det därför falla underkylt regn vilket kan ställa till det rejält på vägarna. 

Det underkylda regnet kan i Norrland göra att det bildas ishalka på vägarna och man bör vara försiktig när man ger sig ut i trafiken. 

Även i Svealand kan det bli halt så ta det lugnt där ute!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har det snöat hos dig?
Tack för din röst!