Tage ignorerade ett telefonsamtal, elva minuter senare var hans informatör död.
Tage ignorerade ett telefonsamtal, elva minuter senare var hans informatör död. - Foto: TV3

Kriminell person löste Stureplansmorden – mördades sedan

I TV3 dokumentär får vi veta bakgrunden till hur Stureplansmorden löstes. Den kriminella kontakten mördades på grund av de uppgifter han lämnat, och han sökte polisens hjälp. Men hans samtal ignorerades.


Den 4 december 1994 öppnade tre män eld rakt in mot nattklubben Sturecompagniet i centrala Stockholm med ett automatvapen. Fyra personer dog i attacken och gärningsmännen flydde snabbt från platsen, i TV3 dokumentär får vi veta allt om vad som ledde fram till att gärningsmännen kunde gripas.

Det kom att bli en av de mest dramatiska jakterna på gärningsmän någonsin, och pressen på polisen var mycket stor. 

I den jakten kom polisen Tage att spelade en avgörande roll. Han arbetade under den tiden som polis i Solna och han hade många kriminella kontakter som kunde ge honom information. 

Kriminell kontakt kom med avgörande tipset

En av kontakterna hade kodnamnet "mormor" och det var just från honom som den avgörande informationen kom två dagar efter morden. 

– Han ringer mig och är väldigt exalterad, man märker att det är något speciellt. Så säger han bara det att Stureplansmördarna, de sitter hemma hos mig, berättar polisen Tage.  

Tack vare informatörens tips kunde poliserna en stund senare gripa mördarna när de åkte ifrån informatörens hus. Informatören "mormors" tips var helt avgörande för att mördarna kunde gripas, och efteråt var informatören mycket stolt över vad han åstadkommit.  

Polisen Tages kontakt kom med det avgörande tipset. Bildkälla: TV3

– Han kunde ju inte berätta det för någon, men sen vet jag att han ändå har berättat det för några som han förmodligen litade på, berättar Tage i dokumentären. 

Men det fanns en stor risk med att informatören valde att berätta att det var han som kommit med tipset. Hans liv svävade nu i fara. 

Ignorerade samtalet – elva minuter senare var "mormor" död

– Jag fick ett samtal första dagen på min semester från ett okänt nummer som jag valde att ignorera, berättar Tage. 

Efteråt hörde Tage på telefonsvararen att det var "mormor" som hade ringt. Han berättade att han sett personer i trädgården. Bara 11 minuter efter det obesvarade samtalet till Tage var "mormor" död. Han mördades framför sin fru och sina barn. 

– När han blev mördad så grät jag, berättar Tage.

Hör Tage själv berätta om den unika relationen med informatören i klippet ovan. 

TV3 Dokumentär: Minnet av ett brott sänds torsdagar 21:00 på TV3 och Viafree.

TV3
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.