Enligt en långtidsprognos kan det bli riktigt kyligt i vinter
Enligt en långtidsprognos kan det bli riktigt kyligt i vinter - Foto: Jessica Gow / TT & Christine Olsson / TT

Vintervarningen: Kan få kyla från Arktis veckor i sträck

Enligt en långtidsprognos kan vi få en riktigt kall vinter. Meteorologen tror att det blir en kallare vinter än normalt, och att det dessutom kan komma rikligt med snö.


Nu börjar vintern verkligen närma sig och att mörkare dagar och kyligare väder snart är här går inte att ta miste på. Det har redan fallit snö i nästan hela landet. I norr hör det till det vanliga, men det kom lite som en chock när framförallt västra Sverige och Småland fick rikligt med snö i slutet av oktober. 

Efter det har vi under ett par veckor haft ganska milt väder för årstiden och molntäcket har haft ett järngrepp över landet. Men om man ska tro en långtidsprognos från det danska väderinstitutet DMI så kan kyligare temperaturer snart vara här. 

– Jag tror att det blir kallt i slutet på november och början av december. Sedan kommer antagligen en mildare period, säger Martin Lindberg, meteorolog på DMI till Aftonbladet.

Snökanoner väntas

DMI förutspår att vintern kommer att bli kallare än normalt överlag och att december kan bjuda på mycket snö.

Martin Lindberg säger till Aftonbladet att kraftiga högtryck kan ge vind från ost och nordost. Detta kan i sin tur skapa "snökanoner" som kommer ge rejält med nederbörd längs kusterna.

I vinter kan kyla från Arktis ligga kvar i veckor. Bildkälla: Christine Olsson / TT

Polarvirveln avgörande

Men den riktiga iskylan får vi enligt DMI mot slutet av vintern, i slutet av januari och februari. En förutsättning för att den riktiga kylan ska ta sig hit är att polarvirveln spricker. Håller den sig intakt stannar kylan i Arktis, men det är alltså inte alltid den klarar av att göra det. 

– Om polarvirveln delar sig i slutet av december eller början av januari kan vi få det riktigt kallt. Då handlar det inte bara om några dagar utan flera veckor i sträck med riktig kyla. Jag tror att det blir kallast i slutet av januari och början av februari, säger meteorologen Martin Lindberg till Aftonbladet.

Martin Lindberg säger att det är viktigt att tänka på att långtidsprognoser alltid är osäkra, men det han kan se nu ger indikationer på att vintern totalt sett blir kallare än normalt.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter kylan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu kommer stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier ser ut att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer, men säger att förslaget behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

1 timme sedan
I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.