Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vintervarningen: Kan få kyla från Arktis veckor i sträck

Nyheter | 16/11/2018 14:37

Enligt en långtidsprognos kan vi få en riktigt kall vinter. Meteorologen tror att det blir en kallare vinter än normalt, och att det dessutom kan komma rikligt med snö.

Nu börjar vintern verkligen närma sig och att mörkare dagar och kyligare väder snart är här går inte att ta miste på. Det har redan fallit snö i nästan hela landet. I norr hör det till det vanliga, men det kom lite som en chock när framförallt västra Sverige och Småland fick rikligt med snö i slutet av oktober. 

Efter det har vi under ett par veckor haft ganska milt väder för årstiden och molntäcket har haft ett järngrepp över landet. Men om man ska tro en långtidsprognos från det danska väderinstitutet DMI så kan kyligare temperaturer snart vara här. 

– Jag tror att det blir kallt i slutet på november och början av december. Sedan kommer antagligen en mildare period, säger Martin Lindberg, meteorolog på DMI till Aftonbladet.

Snökanoner väntas

DMI förutspår att vintern kommer att bli kallare än normalt överlag och att december kan bjuda på mycket snö.

Martin Lindberg säger till Aftonbladet att kraftiga högtryck kan ge vind från ost och nordost. Detta kan i sin tur skapa "snökanoner" som kommer ge rejält med nederbörd längs kusterna.

Snö vid Stadshuset i Stockholm
I vinter kan kyla från Arktis ligga kvar i veckor. Bildkälla: Christine Olsson / TT

Polarvirveln avgörande

Men den riktiga iskylan får vi enligt DMI mot slutet av vintern, i slutet av januari och februari. En förutsättning för att den riktiga kylan ska ta sig hit är att polarvirveln spricker. Håller den sig intakt stannar kylan i Arktis, men det är alltså inte alltid den klarar av att göra det. 

– Om polarvirveln delar sig i slutet av december eller början av januari kan vi få det riktigt kallt. Då handlar det inte bara om några dagar utan flera veckor i sträck med riktig kyla. Jag tror att det blir kallast i slutet av januari och början av februari, säger meteorologen Martin Lindberg till Aftonbladet.

Martin Lindberg säger att det är viktigt att tänka på att långtidsprognoser alltid är osäkra, men det han kan se nu ger indikationer på att vintern totalt sett blir kallare än normalt.

Längtar du efter kylan?