Nu är det White Monday – det här är allt du behöver veta

- 19/11/2018, 10:50 -

Det snackas mycket om Black Friday, Cyber Monday och flera andra nya tillställningar i november månad. Men har du hört talas om White Monday? Nyheter24 ger dig allt du behöver veta om den dagen.

Du har kanske hört talas om den rätt så nya och populära traditionen Black Friday. Men visste du att det finns något som kallas för White Monday? Den 23 november drar kampanjen igång och Nyheter24 har skrivit allt du behöver veta om dagen som agerar som en motpol mot shoppinghetsen.

Pressbild från White Monday-kampanjen.
Den 19 november 2018 är det dags för White Monday. Bildkälla: Boreal Films

Vad är White Monday?

För att få lite koll på vad White Monday egentligen innebär så kontaktade Nyheter24 dess grundare för att reda ut det hela.

– 130+ företag, organisationer och influencers har går gått samman och skapat White Monday som visar upp cirkulära alternativ till den linjära slit och släng-ekonomin som Black Friday främjar. I en cirkulär ekonomi finns inga avfall, utan företagen tar hand om de material som redan brutits upp från moder jord, skriver grundaren Henning Gillberg i ett mejl till Nyheter24.

På kampanjens hemsida finns en lista över de som står bakom initiativet och med i kampanjen finns över 130 stycken företag, influencers och organisationer från flera olika håll som på olika sätt stödjer White Monday.

Och för vissa är det inte mindre än självklart att stå bakom kampanjen.

"White Monday är ett utmärkt tillfälle att informera om de negativa konsekvenser som den ökade konsumtionen kan leda till – dels i form av klimatutsläpp, dels allvarlig påverkan på djur och natur på jorden. Det är också en unik chans att förklara att du som privatperson kan göra skillnad, genom att exempelvis köpa kvalitet som håller och begagnat eller dela inköp med grannar", säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF.

Infaller ALLTID måndagen innan Black Friday

Och det är egentligen inte så svårt att hålla koll på datumet för White Monday. Den inträffar sedan 2017 måndagen innan Black Friday. Så det datumet kan du skriva ned i kalendern framöver!

Hur ser man om en butik deltar i White Monday?

Jo! Det kanske inte alltid är så lätt att se om en butik deltar i den populära kampanjen. Men det finns några saker du kan göra för att få koll på det.

"Regeln för att få delta som samarbetspartner i White Monday är löftet att avstå Black Friday. Under måndagen kommer samtliga deltagare sprida budskapet i sociala medier under hashtagen #whitemonday. Håll utkik efter vitdekorerade butiker, vitklädda medarbetare samt bilder och filmer i internets alla vråer", skriver Repamera i ett pressmeddelande.

Ska du delta i White Monday?