Tunnelbanespärr, kontrollant och kameralins
Kontrollanter utrustas med kroppskameror - Foto: Annika af Klercker / SvD / TT / Malin Hoelstad / Svd / TT / Pixabay

SL:s biljettkontrollanter utrustas - med kroppskameror

För att förebygga hotfulla situationer och för att säkerställa att rätt person får en bot har nu Stockholms lokaltrafik vidtagit ytterligare åtgärder. Nu är biljettkontrollanter utrustade med kroppsburna kameror.


Det var inte alltför längesen som trafikförvaltningen föreslog höjda böter för fuskåkare. Är det så att du inte betalar för en biljett och ändå åker kommunalt med Stockholms lokaltrafik (SL) kan det blir riktigt surt.

Många olika knep har använts genom åren för att slippa betala för sig. Men nu har SL tagit plankningen på ytterligare stort allvar.

Kroppsburna kameror

Är det så att du som resenär inte betalat för din resa kan du nu filmas. Inte bara av övervakningskameror utan också av kontrollanter.

Ja, det är sant. SL är just nu mitt i ett projekt som ska provas i två månader, där de utrustar biljettkontrollanterna med kroppsburna kameror, rapporterar Sveriges radio.

Kameran är i ungefär samma storlek som en mobiltelefon. De kommer dock inte vara dolda, utan antingen hängas runt halsen eller sitta på kontrollantens uniform.

Resenärer kan bete sig hotfullt

Anledningen till detta är att försöka säkerställa att de som plankar och "åker fast" inte använder sig av någon annans uppgifter när boten, eller tilläggsavgift som det kallas, ska skrivas. Men också för att kontrollanter ofta kan hamna i utsatta situationer i ett sådant läge. Det kan exempelvis handla om att en resenär beter sig hotfullt eller våldsamt, skriver Dagens Nyheter.

"Viktigt att rätt person får tilläggsavgift"

Men för att bära "kroppskameran" behövs en utbildning, som i dagsläget tolv av de cirka 40 kontrollanter som finns, har fått.

– Dels är det viktigt för oss att säkerställa att rätt person får tilläggsavgift, dels vill vi kunna förebygga hotfulla situationer, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL till Sveriges Radio.

Nyheter24 har tidigare skrivit om förslaget att höja boten för fuskåkare. Nyfiken på vad den i så fall skulle ligga på? Då kan du läsa mer om det här.

SL
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du planka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Priset sänks på bensin och diesel – så billigt blir det

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

1 timme sedan
Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Geely dumpar Volvo-aktier – kursen faller

1 timme sedan
AB Volvos aktie faller med 4,5 procent sedan kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelat att man sålt av hela sitt innehav av B-aktier i AB Volvo för drygt 14 miljarder kronor.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.