Stockholm

SL:s biljettkontrollanter utrustas - med kroppskameror

Tunnelbanespärr, kontrollant och kameralins
Kontrollanter utrustas med kroppskameror. Foto: Annika af Klercker / SvD / TT / Malin Hoelstad / Svd / TT / Pixabay

För att förebygga hotfulla situationer och för att säkerställa att rätt person får en bot har nu Stockholms lokaltrafik vidtagit ytterligare åtgärder. Nu är biljettkontrollanter utrustade med kroppsburna kameror.


Läs mer

Det var inte alltför längesen som trafikförvaltningen föreslog höjda böter för fuskåkare. Är det så att du inte betalar för en biljett och ändå åker kommunalt med Stockholms lokaltrafik (SL) kan det blir riktigt surt.

Många olika knep har använts genom åren för att slippa betala för sig. Men nu har SL tagit plankningen på ytterligare stort allvar.

Kroppsburna kameror

Är det så att du som resenär inte betalat för din resa kan du nu filmas. Inte bara av övervakningskameror utan också av kontrollanter.

Ja, det är sant. SL är just nu mitt i ett projekt som ska provas i två månader, där de utrustar biljettkontrollanterna med kroppsburna kameror, rapporterar Sveriges radio.

Kameran är i ungefär samma storlek som en mobiltelefon. De kommer dock inte vara dolda, utan antingen hängas runt halsen eller sitta på kontrollantens uniform.

Resenärer kan bete sig hotfullt

Anledningen till detta är att försöka säkerställa att de som plankar och "åker fast" inte använder sig av någon annans uppgifter när boten, eller tilläggsavgift som det kallas, ska skrivas. Men också för att kontrollanter ofta kan hamna i utsatta situationer i ett sådant läge. Det kan exempelvis handla om att en resenär beter sig hotfullt eller våldsamt, skriver Dagens Nyheter.

"Viktigt att rätt person får tilläggsavgift"

Men för att bära "kroppskameran" behövs en utbildning, som i dagsläget tolv av de cirka 40 kontrollanter som finns, har fått.

– Dels är det viktigt för oss att säkerställa att rätt person får tilläggsavgift, dels vill vi kunna förebygga hotfulla situationer, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL till Sveriges Radio.

Nyheter24 har tidigare skrivit om förslaget att höja boten för fuskåkare. Nyfiken på vad den i så fall skulle ligga på? Då kan du läsa mer om det här.

Brukar du planka?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.