Lussekatter
Kan det vara onyttigt med för många lussebullar? - Foto: Anders Wiklund/TT

Så farligt är det att äta för många lussebullar!

Hur farligt är saffran egentligen? Och vad händer om man äter väldigt många lussekatter? Här är allt du behöver veta!


Juletiden är snart över oss – och för många innebär det att man äter kopiösa mängder lussekatter, lussebullar, saffransbröd eller vad man nu vill kalla det populära bakverket. 

Men hur nyttigt är saffran? Kan det till och med vara farligt? Vad händer när man äter väldigt många lussekatter?

Kan faktiskt vara nyttigt!

Saffran framställs av krokusblomman, och har använts som naturläkemedel i tusentals år. 

I mindre doser har saffran faktiskt visat sig vara effektivt mot depression, förstoppning och andningssvårigheter. Saffran kan till och med vara cancerförebyggande. 

Men det kommer först märkas om du äter ganska mycket saffran under en längre tid. Ett par lussebullar om dagen gör ingen skillnad. 

Saffran kan alltså ha både positiva och negativa konsekvenser, men vanliga lussebullar innehåller så pass lite saffran att det inte kommer märkas något alls, om du nu inte äter åtminstone 15 hembakta lussekatter om dagen. 

För att märka av direkt saffran-förgiftning måste du äta 50-150 hembakta lussebullar om dagen – men i så fall har du säkert drabbats av andra fysiska besvär som inte är saffransförgiftning. 

Men skämt åsido – tänk på att ha saffran utom räckhåll för barn, speciellt om du har mycket hemma. Om du äter ren saffran som en del av en kur är det bra att vara försiktig med hur du doserar. 

Saffransförgiftning

För den som råkar äta för mycket saffran, alltså flera gram på en gång (en sats på 30 lussebullar innehåller ungefär 1 gram saffran) kan konsekvenserna bli jobbiga. I värsta fall kan det börja blöda från mun, näsa och ögon, man kan drabbas av diarré och illamående, skriver Science Direct

Den som äter upp mot tio gram saffran kan drabbas av svår yrsel, och om man är gravid rekommenderas man att avstå från saffran i större doser, men en lussebulle eller två ska alltså inte göra någon skada överhuvudtaget – snarare tvärtom. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du lussbullar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.