Lördag 22 Jan
Stockholm

Musikhjälpen 2018 – så mycket samlades in

Musikhjälpen är slut för i år
Musikhjälpen 2018 är över och såhär mycket samlade de in. Foto: TT Johan Nilsson

Varje år i december anordnas Musikhjälpen. Under en veckas tid får Sveriges befolkning starta initiativ för att samla in pengar till årets ändamål. Rekordet har brutits varje år sedan 2008, lyckades de i år igen?

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje december sedan 2008 har SVT/SVT Play tillsammans med Radiohjälpen sänt dygnet runt i en vecka på P3 för att samla in pengar och lyfta fram till exempel en förtryckt minoritet. Hela tanken är att din musik ska rädda liv, för när du önskar en låt skänker du även pengar.

Förra året samlade de in 74 410 363 kronor. Sedan Musikhjälpen startade har de samlat ihop hela 275 824 420 kronor. Och med årets insamling blir totalen 326 374 624 kronor.

Ja det stämmer, med 606 337 engagemang så slutade årets insamling på 50 550 204 kronor.

Under veckan, hela 144 timmar, är det tre programledare som är inlåsta i den så kallade "glasburen" på ett torg i en svensk stad. I år är programledarna Farah Abadi, musikern Daniel Adams-Rayoch skådespelaren och komikern William Spetz och årets stad är Lund.

Under tiden programledarna är inlåsta i "glasburen" får de besök av människor som engagerar sig på olika sätt och bidrar till kampen för årets tema. I år är temat "Alla har rätt att funka olika". 

De får även besök av artister, som också uppträder i buren, och andra kända människor som engagerar sig. Bland annat har Sarah Klang, Silvana Imam, Markus Krunegård och Linnéa Henriksson varit inne i buren och uppträtt.

Årets tema – Alla har rätt att funka olika

I år belyser man människor med funktionsvariationer, då de är en av världens mest diskriminerade grupper. Fattigdom, utanförskap på grund av fördomar, stigman och hinder. Med en funktionsvariation så är risken att du drabbas hårdare av katastrofer, och får hjälp sist, enligt Sveriges Radio.

Människor med en funktionsvariation får ofta även sämre vård och löper större risk att utsättas för våld och övergrepp. Flickor är dubbelt så utsatta och tvingas i en del länder till sterilisering och abort.

Det är även vanligt att många lever fattigt och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, utbildning och stöd är det svårt att leva ett självständigt liv.

Musikhjälpen sänds i en veckas tid och då kommer flera stora gäster att kika in i studion. Nyheter24 listar exakt vilka som kommer och när!

Har du följt Musikhjälpen i år?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela