Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är de sämsta produkterna 2018

- 24/01/2019, 11:52 -

Varje år publicerar tidningen Råd och Rön det föregående årets sämsta produkter och 2018 var inget undantag. Här kan du läsa hela listan!

Varje år produceras det fantastiska nya, bra och innovativa produkter som sedan säljs i hyllorna eller på nätet. De vinner ofta priser som bäst i test och kan hyllas som det mest prisvärda alternativet.

Men naturligtvis finns det även produkter som inte alls håller måttet. Tidningen Råd och Rön sammanställer varje år en lista över produkter som inte alls höjde på några ögonbryn. 

Här kommer alla de produkter som Råd och Rön tyckte var för undermåliga:

1. Däcken Infinity Ecosis och Vredestein Sportrac 5

Däck
Dessa däck klarade inte av panelens tester.

Årligen så testas både sommardäck och vinterdäck för att se om de håller måttet. De flesta gör det som tur är, men dessa två kom tyvärr inte i närheten av det.

Under självaste testet ska däcken klara av påfrestningar i 240 kilometer i timmen under 75 minuter. Oturligt nog, för dessa däck, så slets de sönder efter endast några minuter.

2. Dammsugaren Bosch BBHMOVE2N

Vad letar du efter när du köper en dammsugare? Jo, naturligtvis så vill du ha en dammsugare som faktiskt suger upp damm.

Det var många produkter som inte riktigt var några höjdare på just det, men just den här modellen hamnade längst ned på listan.

3. Barnvagnen Chicco Liteway 2

Trots att den är väldigt lätt att fälla ihop och förlåtande för användaren så hamnar Chicco Liteway 2 på listan över de sämsta produkterna 2018. 

Varför? Jo, på grund av brist på säkerhet. Den testpanel som utförde testerna menar att man löper en risk att klämma, eller till och med bryta, sina fingrar när man fäller ned dess sufflett. 

4. Robotgräsklipparen Stiga Autoclip 221

Robotgräsklippare
Robotgräsklipparen är en av produkterna på listan över sämsta produkterna 2018.

Robotar kan vara läskiga, det är sen gammalt. I alla fall om vi inte själva kan styra över vad roboten egentligen pysslar med.

Det är nämligen meningen att robotgräsklipparen ska sluta klippa och ändra riktningen/stanna när den stöter på ett hinder. Men när Råd och Rön:s testpanel lade en sko framför roboten så gjorde den precis det man inte vill att den ska göra.

Den klippte rakt över skon. Ouch!

5. Diskbänksfläkten Witt PUSH 90

Witt PUSH 90 är en fläkt för diskbänken som du lätt kan dölja när du inte behöver använda den. Vilket naturligtvis är trevligt! 

Det som är mindre trevligt med produkten är att den inte riktigt uppfyller sin uppgift som fläkt. Fläkten reducerar nämligen bara lukten i matoset med 0 procent och tar endast upp 15 procent av fettet när du lagar mat.

6. Garant Örtte med smak av kamomille

Tanken med te är att det ska vara uppfriskande, nyttigt och hälsosamt. Det är några punkter som Garants Örtte Kamomill inte riktigt kan uppfylla.

Varför är det så? Jo – väljer du den produkten riskerar du att få i dig giftet antrakinon. Ett gift som ligger långt över EU:s gränsvärden.

7. Fyra olika märken av oregano

Oregano
Flera olika märken inblandade i "sämst i test" för Oregano.

Vad är en pizza utan oregano? Vad är en köttfärssås utan oregano? Ja, vad är livet utan den fantastiska kryddan egentligen?!!

Men vad skulle du säga om vi berättar för dig att vissa produkter som marknadsför sig som oregano, faktiskt kan innehålla så lite som under 50 procent oregano.

Två stycken märken, nämligen Albert Ménés och Kockens ekologiska oregano hade istället drygat ut med olivblad respektive citrusblad. 

Förutom dem så var Budgets och Eldorados oregano också ute på väldigt tunn is i testet, då de båda överskred gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester.

8. Ugnen Samsung NV72M1010BS

Även ugnarna utsattes för den hårda, men rättvisa, testpanelen och den som placerade sig längst ned på listan var ingen mindre än Samsung NV72M1010BS.

När det kom till att hålla temperaturen gjorde ugnen väldigt bra ifrån sig. Däremot så fanns det stora brister i spåren som ska hålla galler och plåt på rätt plats och höjd i ugnen.

De riskerar nämligen att ge vika redan vid låg belastning. Vilket kan få plåten, fylld av mat, att falla ned. Och hips vips, så är middagen förstörd.

9. Hårborttagaren Panasonic ES WH90

Hårborttagare
Panasonics hårborttagare drogs tillbaka av Panasonic.

Denna produkt togs bort från marknaden av Panasonic själv efter tydliga brister i säkerhet. Tanken är att apparaten ska kunna ta bort hår med ett intensivt pulserat ljus, ett ljus som i kontakt med ögonen kan vara väldigt farligt.

För att förhindra det, så skulle Panasonic ES WH 90 endast kunna skicka ut ljus när den var i kontakt med hud. Nu var det inte så – därav fick produkten en etta i betyg av Råd och Rön.

10. Garants ekologiska kikärtspasta

Pastan må ha smakat bra, vilket man alltid uppskattar om man ska göra en fräsig pastarätt. Problematiken låg istället i att innehållet av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl låg över EU:s gränsvärde. Något som Råd och Röns panel inte accepterade!

Förutom produkter så var det även en hel del reklamer som inte flög under 2018. Här kan du läsa om 6 reklamer som fälldes av reklamombudsmannen 2018!

Har du köpt någon av dessa produkter?