Måndag 2 Aug
Stockholm

22 namn som fått avslag sedan 2017

Skatteverket, barnfötter
Här är några namn som förbjudits i Sverige. Foto: Pixabay, Kenny Bengtsson / SvD / TT

Hundratals namnbyten och förslag på namn skickas årligen in till Skatteverket. Majoriteten brukar godkännas men en del får även avslag, och några av uppenbara anledningar. Vi har listat 22 namn som fått avslag sedan 2017.

Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Varje år får Skatteverket in tusentals namn som föräldrar vill döpa sina barn till.

Skatteverket tar även ställning till många vuxna som får för sig att byta sitt tilltalsnamn av en anledning eller en annan.

Anarkia är ett namn som inte hade gått hem hos Skatteverket för denna bebis. Bildkälla: Pixabay

De flesta brukar godkännas, men det finns vissa som får avslag av – ja, uppenbara anledningar. Vi kontaktade Skatteverket för att ta reda på varför vissa namn får avslag och om de hade några finurliga namn på lager!

Varför får namn avslag?

– Det är som så, vi fick en ny namnlag den första juli 2017. Där kriterierna är att ett namn inte får väcka obehag för bäraren, väcka anstöt eller av någon annan anledning vara olämpligt som förnamn, till exempel genom att vara av uppenbar efternamnskaraktär, berättar Agneta Carlquist på Skatteverket för Nyheter24.

Har blivit strängare

Innan lagändringen så var faktiskt skatteverket mer frikostiga med vilka namn de släppte igenom. Så det kan hända att ett namn som funkade bra för något år sedan, inte alls skulle släppas igenom idag.

– Innan hade vi den gamla namnlagen och nu har vi den nya. Den nya säger att vi ska vara lite strängare. Så namn som godtogs som namn till första juli 2017 kanske inte godtas nu, säger Carlquist.

Namn som fått avslag sedan den nya namnlagen:

Men här är såklart listan som ni alla har väntat på. Nämligen listan på några av de namn som fått avslag sedan den nya namnlagsändringen.

Trollet

Papich

Prinsessan

Amiral

Snäckan

Kråka

Mysco

Tegnér

Anarquia, Anarkia

Pung

Think

Green

Jord

Knorren

Farmor

Pappa

Peculiar

Superfastjellyfish

T-Rex

Stormtass

Mrhell

Pilsner

Hur ser det ut i andra länder då?

Jo flera länder har regler gällande religiösa namn, och då syftar vi inte på "Maria" som är ett av världens vanligaste namn utan kanske lite mer ondskefulla personer, som... Judas (Schweiz), Lucifer (Schweiz, Nya Zeeland) och Malak/Angel (Saudiarabien). Här kan du läsa mer om det!

Är du nöjd med ditt namn?
Tack för din röst!
Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela