Bråte efter storm. Snöoväder.
Trots att stormen Mats avtar så varnar ännu SMHI för oväder. - Foto: Jonas Berglund TT / Tomas Oneborg SvD/TT

Stormen Mats avtar – men här härjar ovädret fortfarande

Stormen Mats kom, på riktigt, in som en virvelvind under söndagen. Nu håller stormen på att avta men på flera håll har SMHI fortfarande kvar sina klass 2-varningar.


2019 har verkligen präglats av både ris och ros när det kommer till väder. Förutom att det har varit relativt varmt på flera håll i Sverige så har det även stormat till rejält. 

Under de två första månaderna har vi uthärdat stormar såsom stormen Julia, stormen Alfrida, stormen Jan och nu då stormen Mats.

Stormen Mats drog in under söndagen och ser nu ut att börja avta, trots det fortsätter det att starka vindar fortsätter att blåsa på vissa håll i landet. 

Stormar kan vara rent av livsfarliga när det blåser som värst. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Fortfarande klass 2-varningar i delar av Sverige

Ja – trots att det värsta kanske är över så varnas det fortfarande för starka vindar ett tag framöver.

– Vi har fortfarande klass 2-varningar i Lapplandsfjällen. De gäller i alla fall under förmiddagen idag, då vinden väntas avta under eftermiddagen. Vi får se när det avtar så pass så vi kan ta bort varningarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

Härlig vecka framför oss

Och ingen kan väl ha missat att det har varit rätt så härligt väder i flera delar av landet och på sina håll kommer det även att fortsätta så. Många orter har nämligen flera dagar av vårtemperaturer framför sig!

Våren kom bland annat till Skåne och delar av Götaland förra veckan och det finns chans att våren kommer till fler platser nu i veckan. Men det blir nog på håret för många...

– Det väntas bli flera dygn med vårtemperaturer. Men för att det ska uppfylla SMHI:s kriterier för att benämnas som vår, så måste det i 7 dygn i följd vara plusgrader. Så det måste även bli det under fredagsdygnet. Men då det är kallare luft på ingång så det blir nog på gränsen, avslutar Söderberg.

Så du tror att du kan mycket om väder? Testa i så fall vårt väderquiz så får du verkligen koll på hur dina kunskaper står sig. Här hittar du det quizet!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Längtar du efter våren och bättre väder?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.