Stormen Mats avtar – men här härjar ovädret fortfarande

- 25/02/2019, 11:40 -

Stormen Mats kom, på riktigt, in som en virvelvind under söndagen. Nu håller stormen på att avta men på flera håll har SMHI fortfarande kvar sina klass 2-varningar.

2019 har verkligen präglats av både ris och ros när det kommer till väder. Förutom att det har varit relativt varmt på flera håll i Sverige så har det även stormat till rejält. 

Under de två första månaderna har vi uthärdat stormar såsom stormen Julia, stormen Alfrida, stormen Jan och nu då stormen Mats.

Stormen Mats drog in under söndagen och ser nu ut att börja avta, trots det fortsätter det att starka vindar fortsätter att blåsa på vissa håll i landet. 

Bråte efter stormen Alfrida
Stormar kan vara rent av livsfarliga när det blåser som värst. Bildkälla: Claudio Bresciani TT/TT

Fortfarande klass 2-varningar i delar av Sverige

Ja – trots att det värsta kanske är över så varnas det fortfarande för starka vindar ett tag framöver.

– Vi har fortfarande klass 2-varningar i Lapplandsfjällen. De gäller i alla fall under förmiddagen idag, då vinden väntas avta under eftermiddagen. Vi får se när det avtar så pass så vi kan ta bort varningarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, till Nyheter24.

Härlig vecka framför oss

Och ingen kan väl ha missat att det har varit rätt så härligt väder i flera delar av landet och på sina håll kommer det även att fortsätta så. Många orter har nämligen flera dagar av vårtemperaturer framför sig!

Våren kom bland annat till Skåne och delar av Götaland förra veckan och det finns chans att våren kommer till fler platser nu i veckan. Men det blir nog på håret för många...

– Det väntas bli flera dygn med vårtemperaturer. Men för att det ska uppfylla SMHI:s kriterier för att benämnas som vår, så måste det i 7 dygn i följd vara plusgrader. Så det måste även bli det under fredagsdygnet. Men då det är kallare luft på ingång så det blir nog på gränsen, avslutar Söderberg.

Så du tror att du kan mycket om väder? Testa i så fall vårt väderquiz så får du verkligen koll på hur dina kunskaper står sig. Här hittar du det quizet!

Längtar du efter våren och bättre väder?