Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Brist på spermadonatorer i Sverige – så gör du för att hjälpa till

- 06/02/2019, 20:26 -

Just nu råder brist på sperma i Sverige. Ja, du läste rätt. Det är alltså spermabankerna i landet som har för lite jizz i sina förråd. Men vet du hur man donerar?

Det råder just nu en brist på personer som vill donera sperma i Sverige, visar en kartläggning som Ekot har gjort. I landet finns sju kliniker dit man kan vända sig för att lämna sperma. Klinikerna är kopplade till universitetssjukhusen som finns i landet.

Sedan 2016 är det lagligt i för ensamstående kvinnor att ansöka om insemination, det vill säga bli gravida på egen hand med donerad sperma. Lagändringen har gjort att fler kvinnor ansöker om detta – vilket så klart leder till en större efterfrågan på sperma.

Tillgången på säden ser olika ut på klinikerna i Sverige, och det är i Uppsala, Umeå och framför allt i Göteborg som bristen är som störst. Även i Linköping anar man en brist.

– Det är inte bara att vi inte har tillräckligt med donatorer, utan att vi har för lite resurser i största allmänhet för verksamheten med spermadonation, säger Ann Thurin-Kjellberg, överläkare på reproduktionsmedicin vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, till Ekot.

Hur går det till när man donerar sperma?

Alla som är mellan 23 och 45 är potentiella kandidater för att donera ett par satser. Men för att bli godkänd som givare måste du först träffa en läkare och en kurator. 

Här är andra krav som finns:

Du får inte ha några allvarliga eller smittsamma sjukdomar.

Du får inte ha några allvarliga ärftliga sjukdomar i släkten.

Du måste vara psykiskt frisk.

Du får inte ha något missbruk.

Du ska ha väl fungerande spermier.

Var sker själva donationen?

På sjukhuset finns speciella rum eller toaletter där själva donationen sker. Du får då helt enkelt en stund för dig själv där får fylla en behållare. 

Man med händerna på sitt kön.
Bildkälla: Pixabay

Är man anonym?

Ja, typ. Den som tar emot donationen får inte veta vem som lämnat sperman. Du får inte heller veta vem du donerar till.

Däremot kan barnet (om det blir något) ta reda på vem du är, om hen vill. Barnet har också rätt att kontakta dig när hen blir vuxen. Du har däremot ingen skyldighet gentemot eventuella barn. 

Om du vill kan du också få veta om någon blir gravid tack vare dina friska simmare. 

Får man betalt?

Ja! Ersättningen är ungefär 500 kronor. 

Provrör med sperma,

Bildkälla: TT

Här kan du donera sperma i Sverige

Akademiska sjukhuset, Uppsala

Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm (Huddinge kommun och Solna kommun)

Norrlands universitetssjukhus, Umeå

Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg

Skånes universitetssjukhus (en sammanslagning av de tidigare universitetssjukhusen i Malmö och Lund)

Universitetssjukhuset i Linköping

Universitetssjukhuset, Örebro

Läs mer på 1177.se.

Sperma är faktiskt inte det enda du kan donera mot betalning. Här kan du läsa mer om saker på din kropp du kan sälja – helt lagligt.

Skulle du kunna tänka dig att donera sperma?